RIJEDAK SLUČAJ

'MISLILI SMO DA JE SAMO SRETAN, A ZAPRAVO JE IMAO STRAŠNU BOLEST' Dijete koje se konstantno smijalo ustvari je imalo grozne napade

Gemma, Ed i Jack Young
 Facebook

Roditelji bebe koja se hihotala i po 17 sati dnevno, mislili su da je njihovo dijete naprosto sretno, no tad su otkrili da njihov dječak ima rijedak oblik tumora na mozgu koji je uzrokovao napade smijeha, piše Mirror.

Gemma i Ed Young iz Somerseta isprva su pretpostavljali da je njihov sin Jack samo veselo i nasmijano dijete jer se hihotao gotovo od samog rođenja.

Međutim, s vremenom su se zabrinuli jer njegov smijeh nije prestajao. Odveli su ga na pregled liječniku koji je ustanovio da su napadi smijeha uzrokovani hamartomom hipotalamusa, rijetkim benignim tumorom koji uzrokuje epileptične napadaje nalik na smijanje.

Nakon skoro dvije godine takvih napadaja, koji su ponekad trajali od rane zore do kasno navečer, Jack je podvrgnut operaciji koja je trajala skoro deset sati kako bi se tumor uklonio, a hihotanje prestalo.

Majka Gemma (32) kasnije je s olakšanjem kazala: 'Nije bilo odmora od tog smijanja. Zvuk hihotanja bio je konstantan, a mi dugo vremena nismo znali o čemu se radi. Bili smo iscrpljeni ali jako sretni kad su liječnici nakon dvije duge godine konačno operirali Jacka i zaustavili napadaje.'

Liječnici su im poslije pojasnili da se takvi napadaju pojavljuju kod otprilike jednog djeteta na svakih tisuću te da takvo stanje mozga uzrokuje nagle izboje energije koji uključuju smijeh ali i plač.

Nedugo nakon rođenja sina, Gemma i Ed (42) primijetili su da se njihov mališan puno smije, no pretpostavili su da je naprosto takvo, sretno dijete.

Hihotao se i u snu i dok je bio budan, a smijanje bi ponekad trajalo i po 17 sati u komadu.

'Iskreno, mislili smo da je jednostavno sretan čitavo vrijeme', kazala je Gemma koja ima i starijeg sina iz prijašnje veze. 'No kad smo primijetili da se dijete smije bez prestanka poput pokvarene ploče, počeli smo sumnjati da nešto nije u redu.'

Da nešto doista nije u redu, Gemmu je upozorila i patronažna sestra koja je došla pogledati dijete.

'Osjećala sam se jako loše kad me je sestra upozorila da nešto nije kako treba. Mislila sam da sam ja kao majka to prva trebala primijetiti. Ali, eto, nisam.'

U to doba je, priča dalje Gemma, čitava obitelj jako loše spavala jer se Jack nije prestajao hihotati niti u snu. No iako bi smijanjem razbudio čitavu kuću, on sam se ne bi probudio.

Nakon nekoliko liječničkih pregleda, obitelj je upućena na pregled kod neurologa u dječju bolnicu u Bristolu.

'Čak je i medicinska sestra u bolnici mislila da se mali samo smije i bila je šokirana kad je doznala da smo upravo zbog tog smijeha došli posjetiti liječnika', priča Gemma.

Napokon, Jacku je obavljen MRI pregled i postavljena dijagnoza: hamartom hipotalamusa, odnosno benigni tumor veličine bobice grožđa u dnu njegova mozga koji je izazivao napadaje.

'Istovremeno nam je laknulo što smo napokon doznali što mu je i bili smo uplašeni jer nismo znali kako će sve završiti', priča Gemma.

Dječakovo ime stavljeno ja na listu čekanja za operaciju i propisani su mu lijekovi koji su malo ublažili napadaje.

'U svim drugim aspektima, Jack se razvijao jako dobro. To neprestano smijanje nije ometalo ni razvoj njegovog govora, ni hodanje, ni hranjenje. Sve bi radio kao normalno dijete, jedino što se čitavo vrijeme smijao.'

U lipnju 2016. u bolnici u Bristolu Jack je podvrgnut uspješnoj operaciji tumora.

'Gledati Jacka kako ga odvode na operaciju bio mi je najgori trenutak u životu. Morala sam potpisati da pristajem na operaciju i još mi se nikada u životu ruke nisu tako tresle.'

Nakon operacije, Jack nije imao niti jedan napadaj smijeha.

Iako njegovi roditelji priznaju da ih i dan-danas oblije hladan znoj kad se zahihoće normalno – jer to često čini pogotovo kad gleda crtiće – zahvalni su što im se život napokon vratio u normalu.

'Dan nakon operacije shvatila sam da se Jack prestao smijati i to je bio jako neobičan osjećaj. Sjedili smo uz njega i čekali, no hihotanje se nije dogodilo. Ali kad smo ga prvi put čuli da se normalno nasmijao, to je bio nevjerojatan osjećaj.'

Jack je sada normalan i zdrav dječak i nitko po njemu ne bi rekao da bilo što nije bilo u redu.

'Jack je jako drag i duhovit dječak. Sve nas uveseljava svojim šalama. Odlučila sam ispričati ovu priču radi drugih roditelja čija djeca možda pate od istog stanja. Želim da znaju da ipak postoji izlaz i da se stvari doista mogu popraviti. Operacija je promijenila Jackov i naš život i na tome smo jako zahvalni ', rekla je Gemma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:43