NAJLOŠIJI REZULTATI DO SAD

REZULTATI VELIKOG TESTA AUTOSJEDALICA ZA DJECU U HRVATSKOJ Pogledajte koje su stručnjaci proglasili najboljim, a koje su opasne po djecu!

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalnog testiranja dječjih autosjedalica. Čak 42 različita proizvoda, koliko ih se ovom prilikom našlo na testiranju, pripadaju svim grupama težine, a među njima je bilo i 13 i-Size autosjedalica.

Najbolju ocjenu, vrlo dobar, ovaj put nije dobila nijedna sjedalica, 24 modela prošla su s ocjenom dobar, a još deset ih može zadovoljiti. Za autosjedalice koje su zaslužile ocjenu u ta dva razreda može se reći kako očito nadmašuju zakonske obveze.

Među njima se s ukupno najboljom ocjenom na samom vrhu izdvojila sjedalica Cybex Aton 5, namijenjena djeci do otprilike godinu i pol starosti ili 13 kg težine.

Nažalost, postoji i suprotna strana, sjedalice koje se na testiranjima jedva provuku ili čak i padnu na ispitu. Tako su autosjedalice Joie Every Stage, Graco Milestone i Axkid Wolmax jedine s jedva prolaznom ocjenom. Joiejev i Gracov proizvod mogu se koristiti od rođenja pa do prestanka obaveze korištenja sjedalice, no obje imaju deficit u pogledu sigurnosti. Pravilno montirana, dječja sjedalica Axkid pruža dobru zaštitu u slučaju prometne nesreće, no u njezinu slučaju problem je vrlo složeno postavljanje zbog čega su moguće pogreške pri montaži.

Najgori rezultat i pad na testiranju ovog je puta ostvarilo pet sjedalica. Riječ je o sjedalicama Joolz iZi Go Modular s iZi Modular i-Size bazom ili bez nje, Foppapedretti Teknofix, LCP Kids Saturn iFix i Casualplay Multipolaris Fix. Kod Joolz iZi Go Modulara problematičan je materijal od kojeg je napravljena presvlaka - kontaminiran je TCPP-om, retardantom gorenja koji se smatra kancerogenim. Kod sjedalica Foppapedretti Teknofix i LCP Kids Saturn iFix, uočeni su ozbiljni nedostaci pri testu frontalnog sudara.

Ukoliko se pojas koristi za vezivanje djeteta, dio pojasa prelazi preko bočne strane školjke autosjedalice, a time i previsoko po dječjem abdomenu. Zbog toga su zaštita pri frontalnom sudaru i sigurnost u oba modela ocijenjeni nedovoljnom ocjenom. Značajni nedostaci pri frontalnom sudaru primijećeni su i kod autosjedalice Casualplay Multipolaris Fix. Tijekom testiranja, testna lutka teška devet kilograma ispala je iz sjedalice.

Kliknite na fotografiju za cjeloviti prikaz tablice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:19