AVIOFOBIJA

PATITE LI I VI OD OVE VRSTE ANKSIOZNOSTI? U Zagrebu se održava jedinstven tečaj za pomoć više od polovici populacije koji pate od ovog straha

 Roger Gantner / Alamy / Alamy / Profimedia

Isko je putovanje zrakoplovom sve prihvatljiviji, brz i udoban način prijevoza, još je mnogo onih koji zaziru od ulaska u avion zbog straha od letenja.

Prema nekim procjenama, više od 60 posto žena te oko 35 posto muškaraca pati od neke vrste anksioznosti kada je u pitanju letenje. Pritom im je teško objasniti da za time nema potrebe jer je putovanje zrakom, pokazuju statistike, znatno sigurnije od putovanja automobilom, a autima se vozimo svakodnevno bez ikakva straha.

U Zagrebu se stoga već nekoliko godina, u suradnji sa Zračnom lukom Franjo Tuđman, održava jedinstven tečaj kojem je cilj polaznike osloboditi straha od letenja. Voditelj produkCije tečaja Matej Emer objašnjava kako su dosad stotine polaznika uspješno završili tečaj nakon kojeg bez problema lete zrakoplovom.

Prvi u regiji

- Osnovna ideja je nastala kao odgovor na vječna poduzetnička propitkivanja “što možemo bolje” ili “kako to da tamo ima a ovdje nema.” Upravo tako smo mi 2010. Godine saznali da se tzv. “fear of flying” tečajevi provode još od 80-h godina prošlog stoljeća, poglavito u Engleskoj gdje je British Airways prvi uveo ovakvu vrstu pomoći. Prošli smo nekoliko tečajeva i napravili našu, hrvatsku verziju. Budući da imamo vrhunske profesionalce iz avio-industrije koji su predavači na tečaju, možemo reći da je naš tečaj zaista vrhunska usluga, a kao dodatak je tu poseban entuzijazam i iskrena želja da ljudima promijenimo živote na bolje - objašnajva Matej.

Zagrebački tečaj jedini je te vrste u cijeloj regiji pa su polaznici ljudi ne samo iz naše zemlje, već i iz Makedonije, Slovenije, Srbije i BiH. Matej kaže kako su polaznici u početku rezervirani, što je i očekivano, no već nakon sat vremena opuste se u prijateljskom okruženju, slušajući priče iskusnih pilota i profesionalaca.

- Tečaj nije koncipiran kao obično slušanje predavanja, već prijateljskim neformalnim pristupom potičemo interakciju. Nevjerojatno je koliko se polaznici opuste već do prve jutarnje kave, puno pričamo, vide da nisu sami u svom strahu, da drugi imaju ista ili slična pitanja...

Tčeja je jednodnevan, a poslijepodne je veliki finale - polaznici odlaze na privatni let zrakoplovom kako bi i u praksi vidjeli da se nemaju razloga bojati letenja.

- To je zapravo ključna točka, mi se cijeli dan pripremamo za let. Polaznici budu spremni i pripremljeni. A ako bilo gdje “zaškripi” okruženi su cijelim stručnim timom koji čine: Piloti putničkih aviona, kabinsko osoblje, meteorolog, psiholog, kontrola leta, naši tim lidera, stručnjak za vježbe opuštanja - kaže Matej iz organizacije tečaja Strah od letenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:55