PUTOVANJE IZ SNOVA

FOTO: 'JEDRENJE U HRVATSKOJ PROMIJENILO MI JE ŽIVOT' Američka novinarka oduševljena iskustvom u našoj zemlji poručuje: 'Jedva čekam vratiti se'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 02.10.2018. u 10:34

Instagram

 

Amerikanka Kristin Corpuz, inače novinarka, urednica i glazbenica, objavila je na portalu Elite Daily tekst pun hvalospjeva jedrenju u Hrvatskoj. U avanturu se upustila ljetos i, kako piše, ovo joj je iskustvo promijenilo život.

- Nisam ljubitelj fraze ‘promijenilo mi je život’. Pretjerano se koristi za događaje koji zapravo nikome ne mijenjaju život. Međutim, povremeno se dogodi nešto toliko nevjerojatno da doista odgovara tom izrazu. Kombinacija impresivne destinacije, prekrasnih suputnika i iskustva koje me nečemu naučilo, savršen je recept za nezaboravan doživljaj. Uvijek sam u potrazi za proizvodima ili putovanjem koje će imati utjecaja na moj život. A evo kako mi je sedmodnevno jedrenje u Hrvatskoj promijenilo život - počinje Corpuz svoj tekst.

Novinarka priznaje da uoči putovanja nije znala ništa o jedrenju, kao ni o hrvatskoj kulturi, no niti u jednom trenutku nije požalila odabir.

 

- Ovo putovanje nije bilo nalik nijednom iskustvu dosad. Mislim da sam više puta upotrijebila riječ ‘magičan’. Sišla sam s jedrilice nakon tjedan dana novog, otvorenog uma i s otkrivenom ljubavlju prema jedrenju u Hrvatskoj. Nakon ovoga, doista se jedva čekam vratiti - napisala je.

Premda i sama priznaje da joj pri pomisli na posjeti Europi nije prvo na pamet pala Hrvatska, kaže da je odmah shvatila da joj pitoreskna dalmatinska mjestašca i uličice djeluju kao iz filma. Na bukiranom je putovanju, koje je počelo i završilo u mjestu Marina nedaleko od Trogira, obišla Šoltu, Vis, Hvar i Brač, pa se nije propustila fotografirati na mjestu gdje je sniman nastavak popularnog filmskog hita ‘Mamma Mia!’

 

Osim morem i pejzažima, Kristin su oduševila i vina i svježa hrana, a omiljeno jelo joj je bila hobotnica ispod peke. Ugodno su je iznenadili i mještani koji su, kaže, svi bili srdačni i topli, pa se uvijek osjećala sigurno, čak i kad je sama hodala ulicama. U svemu je njoj i ekipi pomogao skiper Sandro koji ih je vodio po njemu omiljenim mjestima, skrivenim uvalama s kristalno čistim morem te im pomogao da dožive zemlju kroz oči domaćina.

Priznaje da je naučila biti maksimalno ekonomična s prtljagom te da joj nimalo teško nije palo što se nije svaki dan tuširala. Štoviše, bez šminke koju inače nanosi svakodnevno, po cijele dane bosa i u badiću, osjećala se oslobođeno.

 

- Možda je do mediteranskog sunca ili do nekoliko čaša vina koje sam popila na brodu, ali nisam mogla biti manje samosvjesna na odmoru. Osjećala sam se savršeno ugodno provoditi dane u bikiniju iako se vrlo često borim sa sobom kad se moram skinuti na plaži. Inače svakodnevno stavljam šminku, ali zbog prirode puta - kupanja svakih nekoliko sati i vjetra - šminka je bila višak. Na kraju putovanja osjećala sam se osnaženo, puno energije, obogaćeno i kao da sjajim.

Ima nešto u tom sjedenju na provi… Bez buke, samo duboko plavo more i vjetar koji mi zuji kraj uši - prava meditacija. To je bio pravi odmor od iscrpljujućeg, užurbanog života u New Yorku. Dopustila sam si izaći van sigurne zone. I osjećala sam se mirno, sretno i spokojno, sve odjednom. Ostala bih još mjesec dana u Hrvatskoj da sam mogla. Znam da je ovo jedrenje putovanje koje ću pamtiti ostatak života - zaključila je svoj tekst Kristin.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo