BUDITE NA OPREZU

LOPOVI ŽRTVE TRAŽE NA ŽELJEZNIČKIM POSTAJAMA, AERODROMIMA I FACEBOOKU Oznake na prtljazi i objave o ljetovanjima govore im kada je neki dom prazan

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.07.2019. u 16:07

Passengers gather in a departure hall as screens display flight information inside Charles de Gaulle airport, operated by Aeroports de Paris, in Roissy, France, April 11, 2019. REUTERS/Benoit Tessier - RC15352C88C0
Benoit Tessier / REUTERS

Zračna luka Charles de Gaulle

Željezničke postaje i zračne luke savršena su mjesta na kojima lopovi doznaju tko su im potencijalne žrtve: prema oznakama s podacima vlasnika na putnim torbama po kojima lako mogu doznati čije će kuće neko vrijeme biti prazne.

To je razlog zbog kojega oznake ne trebaju slobodno visjeti s kovčega ili putne torbe, kaže Thomas Urban iz njemačke osiguravateljske udruge.

On također preporuča izbjegavanje naljepnica za prtljagu.

Želite li smanjiti mogućnost da budete opljačkani, dobra je ideja ne objavljivati na internetu kad idete na godišnji odmor.

Nije neobično da lopovi pregledavaju videosnimke i poruke na društvenim mrežama kako bi doznali koga nema kod kuće, kaže Urban.

On savjetuje korisnicima društvenih mreža da objave vijest o boravku izvan doma tek kad se vrate, bez obzira jesu li bili na dugim ljetnim praznicima ili kratkom putu.

Izdvajamo