PROMO

Rapsodija okusa Osječko-baranjske županije

 Promo
 

Osječko-baranjska županija po mnogočemu je jedinstvena kad je riječ o turističkim atrakcijama, a njeni najveći turistički aduti svakako su gastronomija i enologija.

Danas se malo koja regija u svijetu može pohvaliti tako raznolikom i kvalitetnom gastro ponudom, recepturama koje potječu iz autohtone slavonske i baranjske kuhinje umrežene s utjecajem mađarske, njemačke, dalmatinske, zagorske, ličke, bosanske, turske i drugih kuhinja koje su ovoj regiji i u gastronomiji donijele kozmopolitski štih, baš kao i izborom namirnica, načinom pripreme te ambijentom konzumiranja i uživanja u hrani.

Četiri vinogorja ove županije daju najfinije vinske kapljice nadaleko poznate i izvan granica Hrvatske. Uživanje u graševini baranjskog, frankovki feričanačkog, misnim vinima đakovačkog ili tramincu erdutskog vinogorja nezaboravan je doživljaj zbog kojeg se gosti u Slavoniju i Baranju uvijek iznova vraćaju.

Promo


Okuse i mirise enologije i gastronomije Osječko-baranjska županija pretočila je u dva Atlasa. Atlas tradicionalnih okusa slikom i tekstom budi želju za spoznajom turističkih vrijednosti naše županije koje neizostavno prati i užitak za nepce. Vinski atlas nudi putovanje prekrasnim krajolicima i nepreglednim vinogradima te donosi priče o malim ljudima koji stoje iza velikih, vrhunskih vina.

- U našem gastronomskom Atlasu predstavljamo 33 restorana s najširim spektrom ponude jela, ambijenata i usluga, od tradicionalne lokalne kuhinje i seoskog okruženja sve do restorana sa stoljetnom tradicijom, restorana u vinarijama, čardama, zaštićenim parkovima prirode i dvorcima. Svoje su mjesto u Atlasu našli i restorani koji odišu gradskim, kvartovskim duhom, ambijentom novoizgrađenih urbanih vila do hotela s uobičajenim, a sve više i ekskluzivnim smještajem i ponudom - rekla je pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjana Roth.

Promo


Brošura je to u kojoj imate prigodu pročitati više o tradicionalnim jelima i mjestima na kojima ih možete isprobati, a sve to začinjeno je širokom dušom domaćina, koja svakom gostu dodatno jamči nezaboravan užitak u jelu, piću i posjetu našoj Slavoniji i Baranji.

- Atlas tradicionalne kuhinje dio je projekta koji mi kao Županija provodimo i u sklopu kojeg smo prošle godine izdali Vinski atlas, u kojem su prezentirana vina sva četiri naša vinogorja, kao i bogata i atraktivna ponuda 32 vinara. Idući je na redu Atlas smještaja, kojim ćemo upotpuniti cjelinu ponude na našem području. Iako se u tiskanom izdanju Atlasi nalaze u brojnim vinarijama, restoranima i turističkim uredima, oba Atlasa postoje i u online izdanju na stranicama Županije kako bi bila dostupna posjetiteljima širom Hrvatske, ali i dalje, koji planiraju svoj odmor na istoku Hrvatske - rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Oba Atlasa izvrsna su pozivnica svim gastro i eno hedonistima da posjete Slavoniju i Baranju i prepuste se autohtonim užicima koji su spravljeni na tradicionalan način.

Atlas tradicionalnih okusa i Vinski atlas možete pregledati na stranicama Osječko-baranjske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:11