PUT NA ISTOK ZEMLJE

VIDEO: POZNATA AMERIČKA BLOGERICA KOJA SE ZALJUBILA U HRVATSKU PIŠE ZA JUTARNJI 'Ovo je skriveni dragulj, mjesto gdje vaš turizam počinje'

Ashley Colburn
 Ashley Colburn
 

Da se predstavim - ja sam Ashley Colburn i najveća sam obožavateljica Hrvatske. O vašoj zemlji pišem iz perspektive stranca s nadom da ću vas inspirirati da i sami dodatno istražite svoju prekrasnu zemlju. Nakon što sam proputovala 57 zemalja diljem svijeta shvatila sam da nigdje doista nema mjesta kao Hrvatska, zemlje koju ponosno zovem svojim posebnim domom koji se može obilaziti tijekom cijele godine.

U svojoj prvoj kolumni odlučila sam pisati o mjestu koje volim zvati skrivenim draguljem, mjestom gdje vaš turizam počinje. Mislim na Ilok, šarmantni gradić u najistočnijem dijelu zemlje koji leži na Dunavu. I teško mi je ustvari priznati da sam put do njega pronašla tek nakon osam godina i 25 posjeta Hrvatskoj. Znam da gotovo i nema osobe koja ovdje živi, a da nije popila barem čašu vina iz Iločkih podruma koji svake godine proizvedu čak četiri milijuna litara vina.

Ali u ovome je stvar, dok mnogi od vas redovito putuju iz Zagreba po tri sata automobilom prema moru, rijetko se tih istih tri sata vozite u drugom smjeru, na istok zemlje.

Kad kažem tri sata, ne mislim na vaš standard vožnje (svi ćete reći da su dovoljna samo dva sata), nego na svoj srednje brzi kalifornijski standard, i to iz središta Zagreba do središta Iloka.

Pritom gužve na autoputu nema, pogled na brojna pitoreskna sela je prekrasan, a onda na kraju ulazite u Ilok koji će vas možda i šokirati svojom očaravajućom ljepotom. Ako ste, pak, toliki zaljubljenik u vodu, možete se baciti u Dunav i odmarati na njegovim pješčanim obalama. A prije nego što krenete s kušanjem različitih vina, možete istražiti gradić s bogatom povijesti i odličnim muzejem.

Nisam muzejski fanatik, posebno kad snimam videopriloge za svoj blog jer katkad je teško ljude natjerati da pred kamerama razgledaju artefakte. Međutim, muzeji i znamenitosti podižu standard kvalitete na jednu novu razinu.

Ashley Colburn

Krećem od crkve, svetog Ivana Kapistrana, u neogotičkom stilu, čiju je obnovu nadgledao Herman Bollé, koji je, kao što znate, radio i na zagrebačkoj Katedrali. Za mene je ova crkva u Iloku jedna od najljepših u Hrvatskoj.

Iločki muzej, do kojeg od crkve možete i pješice, smješten je u dvorcu Odescalchi, koji je nekad davno bio opasan zidinama (i danas su vidljivi ostaci), a pogled na Dunav koji oduzima dah sam po sebi dovoljan je razlog da se ondje zaustavite.

Nakon toga, ponovno pješice, produžite do meni jednog od najboljih mjesta svih vremena, Iločkih podruma. Ondje vas čeka spektakularna soba za kušanje vina, s čak osam vrsta traminca. Riječ je o slavnom bijelom vinu koje je u Ilok donijela kneževska obitelj Odescalchi u 18. stoljeću. Sa svakim gutljajem osjećat ćete se sve više kraljevski, uostalom traminac je posluživan i tijekom krunidbe kraljice Elizabete 1953. godine.

Prvi pisani tragovi o proizvodnji vina u Iloku datiraju još iz ilirskih vremena. Vinski podrumi kroz koje su organizirane ture sagrađeni su dijelom u 15., a dijelom u 18. stoljeću. Najstarija boca traminca u podrumu datira iz 1947. godine, a paučina po zidovima i miris dozrelog grožđa teleportiraju vas u neka davno prošla vremena. I ne brinite kako ćete se vratiti kući nakon svih tih čaša vina koja ćete ondje probati. U blizini je čak 18 komfornih soba koje mame na ostanak.

Ashley Colburn

Popodneva oslobodite za vožnju Traminac expressom, izletničkim vlakom, a večeri okrunite obilaskom ljetnikovca obitelji Odescalchi u Principovcu s kojeg pogled puca na Dunav. Tražite li premium iskustvo, svakako odsjednite u 120 četvornih metara velikom rezidencijalnom apartmanu, u kojem u proljeće ne smijete propustiti pjenušavi rose Princeps. U ponudi je i posebna večera tijekom koje možete sparivati hranu s vinima iz regije, a što god da ovdje radite, nikako nemojte otići prije nego što ste kušali dunavsku ribu.

Stalno ponavljam ljudima da je Ilok idealna destinacija za romantičan bijeg od svakodnevice, ali jedne sam godine onamo čak pet puta putovala potpuno sama i i uživala sam. S ovoliko gostoljubivim domaćinima i vinom na svakom koraku doista nije bitno s kim putujete, jednostavno krenite

Ako me pitate za savjet, Ilok se najbolje može doživjeti preko produljenog vikenda, s obzirom na odličan smještaj i brojne atrakcije u bližoj okolici. Vukovar ima neke od najzanimljivijih muzeja u zemlji i svakako je vrijedan jednodnevnog izleta iz Iloka, posebno zbog Vučedolskog muzeja smještenoj na točnoj arheološkoj lokaciji. Mjesto je dizajnirano tako da vas provodi kroz napredak kulture naroda koji je nastanjivao ovo područje šest stoljeća prije Krista.

Dvorac Eltz još je jedno spektakularno mjesto. Riječ je o baroknom zdanju iz 18. stoljeća u kojem je gradski muzej u kojem se može sve doznati o povijesti obitelji Eltz, povijesti regije i Domovinskom ratu.

Još se pitate gdje počinje Hrvatska? Za mene je logično da krenete od istoka, s granice prema zapadu. To je Ilok, gradić koji ima sve ono najbolje od Hrvatske, kulturu, hranu, nevjerojatne zalaske sunca i mnogo vina koje teče baš poput Dunava.

Pratite Ashley na Instagramu, Twitteru, Facebooku i službenoj stranici.

Hanza Media

Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:25