OTKRIĆE

ŠVICARSKI ZNANSTVENICI OBAVILI DOSAD NAJSVEOBUHVATNIJU STUDIJU VAGINA 'Izmjerili smo ih sve i shvatili da na ovom svijetu nema normalne vagine!'

 Profimedia, Album

Ne postoji "normalna" vagina - zaključak je to najveće studije o vaginama i njihovim dimenzijama. Švicarski istraživači mjerili su unutarnje i vanjske labije, klitoris, vaginalni otvor i perineum 650 žena u dobi od 15 do 84 godine. No, bilo je toliko mnogo varijacija u svakoj kategoriji da su istraživači zaključili: ne postoji "normalna" vagina.

Naime, ukoliko bi ponudili "prosječnu" veličinu, u taj prosjek ne bi ušla većina žena. Istraživanje švicarske kantonalne bolnice u Luzernu utvrdilo je da je prosječna duljina unutarnje labije 43 milimietra, ali u rangu koji seže od 5 milimetara do 100 milimetara.

Prosječna duljina vanjske labije bila je 80 milimetara, no istraživanjem su izmjerene od 12 do 180 milimetara. Prosječna širina klitorisa bila je 5 milimetara, no to je bilo u rangu od jednog milimetra do 22 milimetra.

Duljina klitorisa bila je u prosjeku 7 milimetara, od izmjerenih klitorisa koji su stršali od 0,5 milimetara do 34 milimetara.

Zaključak o nepostojanju standarda, što se tiče dimenzija vagine, možda će umiriti one koje su razmišljale o plastičnoj operaciji smanjenja usmina, koja je pojavila kao novi trend u estetskoj kirurgiji.

Broj labioplastika raste posljednjih godina: više od 5.000 žena u SAD-u podvrgnulo se toj operaciji 2013. godine, da bi ta brojka dvije godine kasnije narasla na 9.138, a 2016. skočila na zapanjujućih 12.666 operacija.

Operacija se provodi na vanjskom dijelu vagine, odakle se odstranjuje dio tkiva, te se izravnava unutarnja labija. Neki kirurzi odstranjuju čak i tkivo oko klitorisa, iako to većina izbjegava zbog rizika od oštećenja živca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:17