PIŠE DAN FIGENWALD

FOTO/VIDEO: SKI PATROLA JUTARNJEG, RAVASCLETTO-ZONCOLAN Šarmantna baza skijaša iz Rijeke i Istre

U trećem po veličini skijalištu u vlasništvu Promotura sve je jako dobro posloženo. Puno je skijaških škola i puno djece jer njima je ovdje po mjeri, s nekoliko staza za početnike
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Samo 22 kilometra staza ima ovo treće po veličini skijalište (iza Piancavalla i Tarvisija) u vlasništvu tvrtke Promotur. Ali na Zoncolanu je sve tako dobro posloženo da te brojke postaju nebitne. Riječani i Istrijani ga jako vole.

U Ravascletto sam došao na svoje drugo skijanje u životu. Nakon Kranjske gore, gdje smo u to doba vjerojatno svi počinjali. Sa skijaškim klubom Zagreb stigao sam u mjestašce koje mi se, onako malenom i skijaški neobrazovanom, činilo velikim. Davno je to bilo. Postojali su i vatra i kotač, bilo je i struje, ali bila su to ipak neka druga vremena.

Recimo, iz sela do vrha Zoncolana vozila je dvosedežnica. Danas je tu velika kabinska žičara. Cijelo je skijalište imalo pet ili šest žičara. Sad ih je 11, te nekoliko dječjih pokretnih tepiha. Zoncolan je, da završim s ovim vremeplovom, odlično skijalište!

Neveliko, ne razmeće se kilometrima staza, ali niti trenutka mi nije bilo dosadno. A skijao sam se sa svojim kolegom Srđanom Vrančićem, meštrom od kamere, dva puna dana. Planina je smještena između sela Sutrio i Ravascletto, izdiže se do 2000 metara i u pravilu je prilično bogata snijegom. Prošlog tjedna, kad smo boravili u Ravasclettu, službeni je podatak govorio da ga je 100 cm. Na vrhu toliko, ispod bitno manje, u mjestu praktički nimalo. Ali to je manje bitno, osim radi dekora.

Puno je skijaških škola, puno djece, njima je Zoncolan baš po mjeri. Desetak plavih i crvenih staza, točno ono što žele. I nekoliko zelenih, za skijaške početke.

FOTOGALERIJA: Skijaška patrola Jutarnjeg u Ravasclettu-Zoncolanu

Skijašima koji žele malo više svidjet će se crna staza čiji je start odmah na vrhu gondolske žičare (sagrađena 2007. godine, prima 100 putnika), a neće imati ništa protiv nekoliko rundi na najduljoj, onoj koja s 2000 metara vodi do Ravascletta, na 900 metara. Fino, 1100 metara visinske razlike. Nekoliko takvih jutarnjih spustova i spremni smo za pauzu. Možda i rani ručak.

A tu do izražaja dolazi sva maštovitost lokalnih chefova. Izvrsna hrana! Bilo da se radi o običnoj margheriti, jednostavnoj pašti ili gulašu od divljači s palentom. Desetak je restorana na skijalištu, možda za prsa pobjeđuje, radi pozicije i zanimljivog menija - Tamai. Drvena kuća modernije gradnje, zašiljenog krova, s ne više od 30 sjedećih mjesta. Oprez! - čuvaju je dvije ljame.

Cijene su vrlo povoljne. Uspoređujući s francuskim i švicarskim skijalištima, pa i onima u austrijskom Arlbergu, hrana je ovdje gotovo uvredljivo jeftina. I ski pass je jeftiniji. Bitno. Davno su to “skužili” Riječani i Istrijani, najčešći hrvatski gosti Zoncolana.

Preporuka smještaja: Dolomiti Village

Ravascletto, 180120.
Ski patrola.
Skijaliste Mont Zoncoan, Ravascletto.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Ideja Signore Silvana bila je izvrsna. Nedaleko od Ravascletta izgraditi drveni raj za skijaše, za izletnike, za zimske i ljetne avanture. Izvana jednostavne, bazične, iznutra gotovo raskošne, s odlično opremljenom kuhinjom, dnevnim boravkom, masažnom kadom. Čak tri etaže imaju te kućice, na drugoj je velika spavaća soba i još jedna dnevno-spavaća, na samom vrhu je carstvo za klince, s još dva kreveta. Ukupno 4 + 2, to je koncept. A cijena između 160 i 220 eura. Tko želi, može kuhati, za ostale postoji restoran s izuzetno spretnim moldavskim chefom. Hrana je sjajna. Baš kao i potpuno novi, prekrasni wellness, koji je, s još tri samostalne saune, upotpunio ponudu Dolomiti Villagea. Pun pogodak!

Riječ više: Promotour - majstor za vođenje malih skijališta

Ravascletto, 180120.
Ski patrola.
Skijaliste Mont Zoncoan, Ravascletto.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Zoncolan je fantastičan primjer kako kilometri staza i broj žičara ne moraju značiti puno.

Naravno, ako je riječ od Les Trois Vallees, najvećem skijalištu svijeta, sa 600 kilometara staza i dvjestotinjak žičara, tu nema puno priče. Fascinantno je čak i kad se pročita. Ali Zoncolan je više nego dovoljan većini skijaša, sa svojih 11 žičara i jedva nešto više od 20 kilometara staza. Stvar je organizacije, konfiguracije, dobrog planiranja skijališta, kvalitetnog i pedantnog održavanja. A sve to Zoncolan ima. Ima i ono što velika skijališta ne uspijevaju zadržati. Ima šarm.

Ravascletto, 180120.
Ski patrola.
Skijaliste Mont Zoncoan, Ravascletto.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Znajući to, pa onda još i činjenicu da je ovdje tjedni ski pass oko 180 eura, a ne 290 kao u mnogim većim skijalištima, i tome dodati povoljne cijene odlične hrane, lako pronalazimo razlog za skijanje baš na Zoncolanu. Tvrtka Promotur, vlasnik kvinteta malih skijališta - Piancavalla, Tarvisija, Sella Nevee, Forni do Sopre i Zoncolana - mudro žonglira i ulaže uvijek tamo gdje je nužno. Ne razmeće se novcem jer ga za razmetanje nema. Ali niti jedno od spomenutih skijališta nije bez aduta, sva imaju ili solidne ili vrlo dobre žičare, na svakom se može jako dobro skijati. Skijaška patrola Jutarnjeg lista ove sezone neće posjetiti Piancavallo, vrlo vjerojatno niti Tarvisio i Forni, ali taj trolist obići ćemo sljedeće godine. U premijernoj smo se uvjerili kako dobro može biti u Sella Nevei i na Zoncolanu.

Ski Pass: Ravascletto-Zoncolan

Dnevna - 38,50 eura

Šestodnevna - 182 eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:23