CAMBRIDGE ANALYTICA

FACE ĆE SE OGLASITI O SKANDALU S KRAĐOM PODATAKA 'Ako dobijete ovu poruku, vaš profil bio je hakiran! Važna obavijest čeka vas i na vrhu News Feeda'

 Profimedia, Alamy

Facebook će u ponedjeljak kontaktirati sve korisnike čijih se osobnih podataka domogla tvrtka Cambridge Analytica, piše The Guardian. Iz društvene su mreže rekli da će svaki pogođeni korisnik dobiti detaljnu poruku o tome što im se točno dogodilo.

Velika većina pogođenih korisnika - njih otprilike 70 milijuna - građani su Sjedinjenih Američkih Država. Uz njih, Cambridge Analytica došla je do podataka o više od milijun Britanaca, više od milijun Filipinaca i više od milijun Indonežana te oko 310 tisuća Australaca.

Facebook će također sve svoje korisnike podsjetiti kako mogu najbolje zaštititi svoje osobne podatke dok koriste društvenu mrežu. Tvrtka će im na vrhu News Feeda pokazati koje aplikacije imaju pristup njihovim podacima te kako im taj pristup ograničiti.

Ova odluka Facebooka dolazi nakon što je istraga The Guardianovog izdanja Observer otkrila da je tvrtka Cambridge Analytica u suradnji s Aleksandrom Koganom preko aplikacije, odnosno testa osobnosti "thisisyourdigitallife" došla do osobnih podataka najmanje 87 milijuna korisnika Facebooka.

Stotine tisuća korisnika primilo je novce kako bi riješilo test, a Kogan je tada preko aplikacije prikupio podatke o svima koji su riješili test te svim prijateljima tih koji su test riješili. Facebook je za žetvu podataka doznao 2015. godine, ali korisnicima ništa nije rekao.

Čelni čovjek Facebooka Mark Zuckerberg trebao bi u utorak ovog tjedna svjedočiti pred američkim Kongresom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:36