BITKA PROTIV 'REVENGE PORNA'

FACEBOOK OD KORISNIKA POČEO ZAHTIJEVATI DA IM ŠALJU SVOJE GOLE FOTKE! 'Ne brinite, to je za vaše dobro, vidjet će ih samo mala skupina profesionalaca'

Ilustracija
 Screenshot / YouTube

Facebook traži od svojih korisnika u Britaniji da im pošalju svoje obnažene fotografije kako bi spriječili tzv. 'revenge porn' – odnosno objavljivanje golišavih fotografija iz osvete, piše BBC.

Ako ste zabrinuti da bi netko mogao objaviti vašu obnaženu fotografiju, ideja je da se fotografija blokira prije nego dospije na mrežu.

Slična tehnologija već se koristi kako bi se spriječilo širenje golišavih fotografija djece. Facebook trenutno ovaj sistem testira u Australiji i planira proširiti testiranje i na Veliku Britaniju, SAD i Kanadu.

Facebook nije otkrio kako su prošli pokusi u Australiji, no očito je kako ovakav pokus zahtijeva od korisnika da pokažu puno povjerenja.

Biste li vi poslali svoje seksualno eksplicitne fotografije Facebooku? Biste li bili u strahu kako će se vaše fotografije koristiti i, najvažnije, da neće biti objavljene?

Kako to funkcionira?

Ako postoji slika radi koje ste zabrinuti, Facebook kaže da kontaktirate njihovo osoblje radi provjere. U Velikoj Britaniji u tu je svrhu otvoren Revenge Porn Helpline.

Zaposlenici Facebooka tad će vam poslati link putem kojeg možete uploadati svoju fotografiju.

Tko će sve vidjeti moje slike?

Šefica odjela za sigurnost Facebooka, Antigone Davis, kazala je da će fotografije vidjeti samo vrlo 'mala grupa posebno obučenih profesionalaca'.

Oni će fotografiji dodijeliti posebnu oznaku, digitalni 'otisak prsta', odnosno 'hashing'.

Taj kod bit će pohranjen u podatkovnoj bazi. Ako bilo tko pokuša objaviti istu fotografiju, sustav će prepoznati kôd i blokirati objavu prije nego slika uopće stigne na Facebook, Instagram ili Messenger.

U tom procesu, originalna fotografija neće biti pohranjena.

Hoće li to funkcionirati?

Antigone Davis kaže da ništa nije sigurno sto posto, pogotovo kad je riječ o tehnologijama uparivanja slika. To je zato što je fotografijama lako manipulirati tako da budu neznatno, ali dovoljno različite od originala. No, u Facebooku se trude i sve su bolji u svojem nastojanju, kaže Davis.

No, ovakav sustav može funkcionirati samo ako imate fotografiju zbog koje ste zabrinuti. Ako je pak vaš bivši načinio hrpu fotografija i samo on ih ima u svom mobitelu, ova ideja neće vam pomoći.

Inače, posebna linija za pomoć onima pogođenim objavom svojih golišavih fotografija iz osvete, svake godine zaprima sve više i više poziva. 2015. poziva je bilo oko 500, a 2017. više od 1000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:22