IFA U BERLINU

FOTO, VIDEO: REPORTER JUTARNJEG NA NAJUTJECAJNIJEM EUROPSKOM SAJMU INOVACIJA I SUVREMENIH TEHNOLOGIJA Globalni divovi predstavili niz noviteta

 

Iako sajam tehnologije IFA u Berlinu službeno počinje danas, većina najutjecajnijih svjetskih kompanija već je predstavila svoje novitete za taj događaj. Takva praksa tradicionalna je već godinama, jer umjesto da se pokušavaju probiti kroz kakofoniju tisuća izlagača, oni brendovi koji si to mogu priuštiti u danima uoči sajma organiziraju svoje zasebne događaje. Ove godine učinili su to Lenovo, Samsung, Honor, Sony, Philips i brojni drugi.

IFA (Internationale Funkausstellung) je zasigurno njutjecajniji europski sajam suvremenih tehnologija i inovacija. Prošle godine u Berlinu je bilo 1805 izlagača na 159 tisuća kvadratnih metara, ove godine bit će ih i više. Ovdje donosimo pregled samo nekih od najzanimljivih noviteta dosad predstavljenih na berlinskom sajmu.

HONOR

Huaweijeva sestrinska tvrtka Honor održala je u Berlinu europsku premijeru svog pametnog telefona za gejmere - Honor Play. Brend fokusiran na mlade, koji u naredne tri godine želi postati četvrti najprodavaniji u Europi, taj je uređaj doveo na tržšte s motom “Crazy Fast, Crazy Smart”. Ima metalno unibody kućište i Full HD+ ekran dijagonale 6,3 inča, uz neizbježni usjek u zaslonu. Pogoni ga sistemski čip Kirin 970 kakav se nalazi i u flagship modelima Huaweija, ima bateriju od 3750 mAh koja bi trebala izdržati cijeli dan rada te ima dvostruku 16-megapikselnu kameru ojačanu umjetnom inteligencijom. Baterija je u Honorovim testovima izdržala 4,5 sati neprestanog igranja, dok iz te tvrtke navode da će izdržati 15 sati video reporodukcije.

No, ono najzanimljivije kod Honora Play su inženjerski detalji koji bi trebali poboljšati iskustvo prilikom igranja igara. Tu je tehnologija nazvana GPU Turbo, koja donosi bolje grafičke performanse uz manju potrošnju baterije (obećano je i do 30 posto). Tu su zatim 3D zvučni efekti, tako da se točno raspoznaje odakle dolaze meci, kao i “smart shock” vibracije, odnosno 30 vrsta trešnje uređaja prilikom igranja. Kod igranja se na sučelju diskretno prikazuju notifikacije i nadolazeći pozivi, tako da se ne ometa igra. Honor Play u Hrvatsku dolazi 1. rujna i koštat će 329 eura u crnoj, plavoj i “ultraljubičastoj” boji, dok će posebne “player edition” boje koštati 349 eura. Točnije, u Hrvatskoj će se moći kupiti po cijeni od 2799 kuna, što je iznenađujuće nisko s obzirom na specifikacije.

Lenovo
Honor Play

Uređaj uživo izgleda vrlo solidno, a za točniju ocjenu gejmerskih performansi trebat će pričekati dulje testiranje, premda se na prvo igranje čini da donosi sasvim dobro gejmersko iskustvo. Dosta je uzak (ima omjer stranica ekrana 19:5:9) pa vrlo dobro leži u ruci i kada se koristi kao telefon i kada se preokrene u horizontalni položaj. Dolazi s utorom za slušalice.

Ilija Matanović
Honor play

Honor je najavio i vrlo zanimljiv budući uređaj - Honor Magic 2. Riječ je o telefonu koji je skoro potpuno bez obruba oko ekrana, cijeli prednji dio je zaslon, a do prednje kamere se dolazi pomoću kliznog mehanizma. Na tržište bi trebao doći “uskoro”.

Ilija Matanović
Honor magic

SAMSUNG

Samsung je u Berlinu prikazao nedavno premijerno prikazani smartphone Galaxy Note9, ali i brojne druge uređaje za kućanstvo. Naravno, najviše pozornosti privukao je njihov 8K televizor.

Lenovo
Samsung 8k

Lenovo
Samsung 8K

Model Q900R radi na Samsungovoj QLED tehnologiji i dolazi u četiri veličine ekrana - 65, 75, 82 i 85 inča. Naravno, pošto još uvijek baš i nema sadržaja snimljenog u 8K rezoluciji, televizor je opremljen tehnologijom upscalinga na tu rezoluciju. Televizori, naravno, uživo izgledaju spektakularno, proizvode, navodno, jednau količinu svjetlosti kao u filmskim studijima (4000 nita). O cijeni još nije pristojno razgovarati.

Samsung je najavio i The Wall, Micro LED zaslon dizajniran za javne prostore, kao i novi 49-inčni model u liniji The Frame.

Ilija Matanović
Samsung wall, sajam tehnologije u Berlinu

LG

I LG je predstavio svoj 8K televizor, ali je ovdje riječ o uređaju u OLED tehnologiji. Ujedno je to i prvi 8K OLED, s rezolucijom od 7680 X 4320 piksela i ekranom od 88 inča. Svatko tko je ikada uživo vidio vrhunski 4K OLED možda može zamisliti kakva je slika na ovom televizoru - nešto što nije moguće točno prenijeti u riječi. Naravno, cijena će biti astronomska.

Korejska je tvrtka prikazala i nekoliko novih pametnih telefona iz srednjeg razreda, G7 Fit i G7 One. LG je demonstrirao i neke neobičnije stvari - recimo, robot za fizičke radnike nazvan CLOi SuitBot. Riječ je o egzoskeletu koji se pričvrsti za donji dio tijela ljudi koji puno stoje, hodaju i prenose teške terete.

Ilija Matanović
LGE_8K OLED TV

Ilija Matanović
LG G7 Fit

Ilija Matanović
LG CLOi SuitBot and LG Shopping Cart Robot

HTC

Tajvanski HTC u Berlinu je s predstavnikom srednjeg ranga, pametnim telefonom U12 Life. Telefon ima dvostruku kameru, “full body” ekran ojera 18:9, bateriju kapaciteta 3600 mAh i sistemski čip Snapdragon 636. Dolazit će u dvije boje, plavoj i ljubičastoj i koštat će između 330 i 350 eura.

Ilija Matanović
HTC U12

Ilija Matanović
HTC U12

SONY

Sony je prikazao novu generaciju svog top modela pametnog telefona, Xperia XZ3, koji se može pohvaliti 6-inčnim OLED ekranom s Quad HD rezolucijom i tehnologijom Bravia. Ima zaobljeno 3D staklo, sistemski čip Snapdragon 845 i ostale komponente vrijedne prosječnog flagshipa. Kamera i dalje podržava snimanje super slow motiona u 960 okvira u sekundi, i to u Full HD rezoluciji, kao i kreiranje 3D avatara. U osnovi, riječ je o telefonu koji je bazično isti kao njegova prethodna generacija, plus OLED ekran umjesto LCD-a. Dolazi krajem listopada.

Ilija Matanović
Sony Xperia XZ3

Japanski div prikazao je nove slušalice i zvučnike, među kojima se posebno ističu bežične slušalice s tehnologijom poništavanja buke WH-1000XM3, čija prethodna generacija predstavlja vjerojatno najbolje mainstream slušalice na tržištu. Koštat će 349 dolara u SAD-u (za hrvatsku cijenu taj iznos treba pomnožiti sa 9 ili čak možda 10).

BANG&OLUFSEN

Proizvođač high-end audio uređaja prikazao je nekoliko noviteta, među kojima je najzanimljiviji zvučnik Beosound Edge. Dizajniran je po uzoru na kovanicu i zvukom se upravlja tako da ga se kotrlja - pogurne ga se na jednu stranu za stišavanje zvuka, na drugu za pojačavanje.

Ilija Matanović
Bang olufsen edge

Reporter Jutarnjeg lista na sajmu IFA u Berlinu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:58