JUTARNJI U BERLINU NA SAJMU IFA

ISPROBALI SMO GADGET KOJI BI MOGAO OBILJEŽITI 2019. Ekran ovog uređaja po želji se transformira u tastaturu, podlogu za pisanje, čitač knjiga...

 

Kineski div Lenovo danas je na sajmu tehnologije IFA u Berlinu značajno osvježio svoju paletu proizvoda u nekoliko kategorija - prijenosna računala, pametni i povezani dom te proširena i miješana stvarnost. Detaljno opisivanje svih Lenovovih računala koja su doživjela poboljšanja zauzelo bi previše prostora, spomenimo da su predstavljeni supermoćni Thinkpad X1 Extreme, zatim Yoga C930, Yoga S730, Yoga C630 i C330 Chromebook.

Lenovo
Lenovo C330 Chromebook

Lenovo
Lenovo Chromebook S330

Ono što posebno vrijedi istaknuti jest da je Yoga S730 prvi prijenosnik iz te obitelji koji nije potpuno konvertibilan, dakle ne može se sasvim pretvoriti u tablet.

Lenovo
Yoga S730

Ima Full HD ekran svjetline 300 nita i jako tanke bezele, očekuje se 10 sati baterije, uz brzo punjenje kod kojeg se dobije do 80 posto u jedan sat punjenja. Procesori će biti 8. generacija Intelovih Whiskey Lake i5 i i7 čipova, uz 1 terebajt memorije i do 16 GB RAM-a. Debljina računala je 11,9 milimetara, a ima inovativan način hlađenja, kod kojeg se zrak uvlači kroz tipkovnicu. Cijene će ići od 999 eura nadalje.

Yoga C630 će raditi na čipu Snapdragon s mobilnom platformom, što znači da bi baterija, kažu iz Lenova, trebala trajati više od 25 sati. Koštat će od 999 eura nadalje.

Lenovo
Yoga C630

Yoga C930 ostao bez svoje inovativne i komplicirane šarke za rotiranje ekrana, sada je puno jednostavnija i pretvorena je u soundbar opremljen Dolby Atmosom. Razlika u zvuku doista se osjeti. Osim toga, C930 dobio je i garažu za stylus, u kojoj se puni. Zbog privatnosti je dodan poklopac za kameru nazvan ima TrueBlock. Procesori će biti i5 ili i7, imat će do 2 terabajta memorije, a baterija bi kod Full HD modela trebala trajati do 14,5 sati, a s 4K ekranom 9 do 10 sati. Koštat će od 1499 eura nadalje.

Lenovo
Yoga Book C930

Vjerojatno je suvišno spominjati da su to računala opremljena vrhunskim komponentama i iznimne izrade. Lenovo ThinkPad X1 Extreme je, kažu iz kineske tvrtke, “najekstremniji ThinkPad ikad” i donosi “najbolje od svega iz consumer svijeta”.

Teži 1,7 kilograma i ima sve karakteristike te linije - sjajnu tastaturu, trackpad i crveni trackbutton. Baterija bi trebala izdržati do čak 18 sati ako je riječ o Full HD modelu te 8,7 sati ako je 4K. Procesori idu do Intel i9, uz do 64 gigabajta RAM-a. Koštat će od 1695 eura nadalje.

No možda i najinteresantniji novitet iz Lenova je nova generacija njihovog uređaja Yoga Book C930, inovativnog ultralakog prijenosnika koji umjesto klasične tipkovnice ima e-ink ekran.

Ilija Matanović
Lenovo Yoga Book

Ilija Matanović
Lenovo Yoga Book

Ilija Matanović
Lenovo Yoga Book podloga

Taj se ekran po želji pretvara u tastaturu, u podlogu za pisanje i crtanje stylusom te u čitač e-knjiga. Iskustvo tipkanja na Yoga Booku je malo neobično, ali nakon nekog vremena se doista može pisati precizno i brzo, unatoč tome što je riječ o potpuno ravnoj podlozi. Oba ekrana imaju dijagonalu od 10,8 inča, a dok glavni ima Quad HD rezoluciju, e.ink ekran je Full HD.

Yoga Book je dobio i moćnije procesore, do Intelovog i5. Kada radi kao e-book čitač baterija bi trebala trajati do 13 sati, a u playback načinu do 10 sati. Dosta je zabavan način na koji se može otvoriti: nakon što se dvaput pokuca na poklopac, on se sam podigne. Time bi se trebao riješiti problem nespretnog otvaranja vrlo tankih uređaja. Sustav radi uz pomoć akcelerometra i magneta. Koštat će 999 eura.

Ilija Matanović
Lenovo Yoga Book tipkovnica

Ilija Matanović
Lenovo Yoga Book

Lenovo je osvježio i svoj mixed reality sustav Star Wars: The Jedi Challenge, koji pojeftinjuje na 179 eura i dobiva ekspanziju Dark Side, u kojoj će igrač moći uzeti lik Kyla Rena. Dodatno, moći će se kupiti i njegova svjetlosna sablja (99 dolara).

Lenovo
Kylo Ren Lightsaber

Ilija Matanović

Ilija Matanović

Kineska tvrtka predstavila je i novitete za pametni dom - pametnu žarulju, pametnu utičnicu i pametnu kameru. Žarulja i utičnica će koštati 29 dolara, a kamera 99 dolara.

Lenovo
Lenovo pametna žarulja

Lenovo
Lenovo pametna utičnica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:56