PITANJE AUTORSKIH PRAVA

ODBOR EUROPSKOG PARLAMENTA PRIHVATIO KONTROVERZNI PRIJEDLOG Kritičari tvrde da će novi propis, stupi li na snagu, 'slomiti' internet u Europi

Ilustracija
 Beck Diefenbach/File Photo / REUTERS

Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta u srijedu je podržao prijedlog Europske komisije iz 2016. godine o strožoj zaštiti autorskih prava na internetu, piše Reuters. Prema tom prijedlogu, tvrtke poput Facebooka, Googlea i Microsofta morale bi s izdavačima, odnosno vlasnicima sadržaja, dijeliti dio svog prihoda te bi mogli odgovarati za kršenje autorskih prava na internetu.

Stajalište Odbora vjerojatno će biti i službeno stajalište Europskog parlamenta s kojim će se ući u pregovore s državama članicama oko jedinstvenog stajališta Europske unije, osim ako dovoljno europarlamentaraca ne inicira glasanje i raspravu na plenarnoj sjednici.

Njemačka europarlamentarka iz redova Zelenih Julia Reda smatra da je prijedlog štetan te da će "slomiti" internet. "Ljudi će naletjeti na probleme radeći svakodnevne stvari kao što su raspravljanje o vijestima i izražavanje slobode govora. Smanjivanje naše slobode kako bi se služilo posebnim interesima velikih medijskih tvrtki je neprihvatljivo", rekla je Reda putem izjave. "Osporit ću ovaj ishod i idućeg ću mjeseca tražiti glasovanje u Europskom parlamentu o tom prijedlogu."

Kritičari prijedloga istaknuli su članke 11 i 13 kao najspornije. Članak 11 mogao bi natjerati Google, Microsoft i druge da plaćaju izdavačima prikazivanje dijelova vijesti (Google u sklopu običnih pretraga prikazuje manji dio vijesti bez da korisnik uopće stisne poveznicu, op.a.), dok bi članak 13 natjerao platforme poput YouTubea, Instagrama i drugih da uvedu filtere koji bi korisnicima onemogućili učitavanje odnosno objavljivanje sadržaja koje je zaštićeno autorskim pravom ili kojima bi se od korisnika tražilo da dokažu da imaju pravo objaviti sadržaj.

Udruženje računalne i komunikacijske industrije (CCIA) čiji su članovi Google, Facebook, eBay, Amazon i Netflix kritiziralo je europarlamentarce tvrdeći da su ignorirali apele osnivača Wikipedije Jimmyja Walesa, izumitelja interneta Tima Berners-Leeja, stručnjaka za neutralnost interneta Tima Wua, pionira interneta Vinta Cerfa i drugih. "Apeliramo na (zastupnike Europskog parlamenta) da ospore ovaj prijedlog i podrže uravnoteženu zaštitu autorskih prava, kojom će se poštivati online prava i podržati digitalna ekonomija u Europi", rekla je članica CCIA-e Maud Sacquet.

Raegan MacDonald, šefica odjela Mozille za europske javne politike, rekla je da ovo tužan dan za internet u Europi. "Posebno je razočaravajuće to što su europarlamentarci odobrili propis koji će fundamentalno oštetiti internet u Europi samo nekoliko tjedana nakon što je na snagu stupio GDPR, zakon koji je Europu u svijetu pozicionirao kao barjaktara regulacije", rekla je MacDonald.

Izdavači su pak pohvalili rad Odbora, nazvavši ga pobjedom za poštenje i priznanje da se vlasnike autorskih prava treba nagraditi. "Internet je onoliko koristan koliko je sadržaj koji se na njemu nalazi koristan", rekli su predstavnici udruženja europskih dnevnih listova i časopisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:10