UV ČAROLIJA

OPET KORAK ISPRED SVIH Iznenađenje slijedi kad se putovnica otvori...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.11.2014. u 13:38

Neue / Neue

OSLO Norveška je po mnogo čemu jedinstvena zemlja, a sad ćemo imati još jedan razlog zavidjeti bogatim Norvežanima. Naime, nova norveška putovnica pravo je remek-djelo modernog dizajna i tehnologije.

Putovnice dolaze s koricama u tri različite boje (crvenoj, bijeloj i plavoj) i izgledaju sjajno, ali pravo iznenađenje slijedi kad se putovnica otvori i pogleda pod ultraljubičastim (UV) svjetlom.

Mnoge putovnice imaju otisak vidljiv jedino pod UV svjetlom, koji služi kao dodatna zaštita od falsificiranja, a norveški dizajneri otišli su korak dalje.

Stranice norveške putovnice, na kojima je inače otisnuta apstraktna ilustracija tipičnog fjorda, pod UV svjetlom pretvaraju se u spektakl polarne svjetlosti.

'Norveški krajobraz s mnogim varijacijama od juga do sjevera zemlje, polazišna je točka za naš koncept', stoji u PR emailu dizajnerskog studija Neue koji je ovom idejom pobijedio na natječaju za dizajn nove putovnice.

Žiri je nahvalio jednostavnost prijedloga i objasnio kako je 'dizajn atraktivan i sa stilom, boje su suptilne, a apstraktni prikaz pejzaža je uzbudljiv'.

Norveška vlada najavila je kako će se nove putovnice početi izdavati u roku od dvije godine.

Izdvajamo