HUAWEI MATE 20 PRO

PREMIJERA JEDNOG OD NAJNAPREDNIJIH PAMETNIH TELEFONA DANAŠNJICE Može bežično puniti druge telefone i ima senzor za otisak prsta ispod ekrana

 Ilija Matanović
 

Huawei je danas u Londonu predstavio nove pametne telefone iz svoje flagship linije Mate, među kojima model Mate 20 Pro donosi nekoliko tehnoloških značajki koje su relativni novitet na svjetskom, a pogotovo na hrvatskom tržištu.

Prije svega, Huawei Mate 20 Pro donosi senzor za otisak prsta ispod zaslona. Dovoljno je samo staviti prst na određeno mjesto na donjoj trećini ekrana i uređaj će se otključati. Kako smo se uvjerili na londonskoj premijeri, stvar radi dosta dobro i pouzdano, naravno da nije jednako brzo kao klasični senzor ali jest brzo više nego dovoljno.

Stvar koja možda nije tako glamurozna, ali definitino jest vrlo korisna, jest brzo punjenje. Huawei je u Mate 20 Pro ugradio superbrzo punjenje od 40W i obećava da će se baterija napuniti do 70 posto u 30 minuta i do 100 posto u sat vremena i nešto minuta. S obzirom na to da je riječ o bateriji od 4200 mAh, radi se o solidnom podvigu te bateriji koja bi trebala trajati puno više od jednog dana. Brzi punjač se, jasno, isporučuje s uređajem, koji je dodatno opremljen i brzim bežičnim punjenjem od 15W. Najzanimljivije od svega, Mate 20 Pro donosi prvo svjetsko reverzibilno punjenje - dakle, taj telefon može bežično puniti druge telefone i uređaje.

Ilija Matanović

Nadalje, Mate 20 Pro je prvi Android koji će raditi na sistemskom čipu koji je izrađen na 7-nanometarskom procesu, Huaweijev Kirin 980. Prosječnim korisnicima taj podatak možda ne znači puno ili ništa, ali ono što je važno znati jest da će zahvaljujući tom procesu čip donijeti puno moćnije performanse uz manji utrošak energije. Kada je riječ o kameri, Huawei je nastavio s trostrukim postavom glavne kamere, a leće su ovaj put poredane u kvadru na poleđini. Glavna od tri kamere ima senzor od 40 megapiksela, koji je 125 posto veći od senzora kod iPhonea XS. Postoji i telefoto leća od 8 MP sa zumom od 3X I hibrid im zimom od 5X te prvi put kod Huaweija i širokokutna leća sa senzorom od 20 MP. Kamera je izrađena u suradnji s Leicom i trebala bi biti jedna od najjačih strana telefona, s fantastičnim snimanjem u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Nadalje, zvuk je stereo, ali donji zvuk nema nikakav otvor kroz koji izlazi zvuk, nego je cijelo kućište rezonantna komora. Uređaj je otporan na vodu i prašinu po standardu IP68, ima najbrži smartphone modem na tržištu, od 1733 Mbps.

Huawei Mate 20 Pro ima 6,39-inčni OLED zaslon s vrlo oštrom rezolucijom od 3840 X 1440 piksela koji je zakrivljen i spušta se na rubovima pa telefon dizajnom snažno podjseća na Samsung Galaxy S9. Zanimljivo je da nije riječ o ekranu Samsungove izrade, nego se Huawei udružio s kineskom kompanijom. Na dnu ekrana je vrlo mala brada, a na vrhu je dosta veliki “notch”, urez u ekran”, jer je u njemu smješten sustav 3D prepoznavanja lica, kojim se također može otključavati uređaj i koji je vrlo sličan onom kakav se nalazi u iPhoneu XS.

Poleđina telefona je staklena i zaobljena, ugodna u ruci, dolazi u crnoj, plavoj, pink gold i zelenoj boji (koje neće biti u Hrvatskoj) te s boji “Twighlight”, s gradijentom od plave do crne. Tipka za paljenje je u narančastoj boji. Telefon s Androidom 9.0 Pie i Huaweijevom nadogradnjom EMUI 9. Donosi novi način navigacije gestama, opet sličan onome s iPhonea: povlačenje prstom od dolje je odlazak na početku i zaslon, povlačenje i zadržavanje je multitasking, a navigacija naprijed natrag može se raditi povlačenjem prstom na lijevoj i desnoj strani ekrana. Dosta je zabavna mogućnost 3D skeniranja objekata kao što su plišane igračke, koje se potom mogu virtualno oživjeti i animirati na telefonu.

Ilija Matanović

Telefon bi prema 3D modeliranju objekata trebao i raspoznavati koliko kalorija ima koja namirnica. Kineska tvrtka je predstavila i novu vrtu memorijske kartice “Nano Memory Card”, koja je veličie i oblika SIM kartice.

Na hrvatskom će tržištu koštati 7499 kuna, što je dosta novca, ali s obzirom na sve tehnološke značajke te činjenicu da smo u eri telefona od 1000 eura, nije iznenađujuće. Huawei je ujedno predstavio i novi pametni sat Watch GT, riječ je o uređaju koji je izrađen u suradnji s Garminom, koji je izradio hardver. Sat bi trebao imati bateriju od mjesec dana kada se koristi samo kao sat, dva tjedna kada se koriste funkcije pametnog sata te 22 sata ako se koristi GPS.

U Londonu je predstavljen i Mate 20, koji se neće prodavati u Hrvatskoj. Taj telefon ima 6,53-inčni LCD ekran s takozvanim “waterdrop notchem”, odnosno minimalnom urezom u ekran u obliku kapljice, u kojemu je smještena samo prednja kamera. Taj Full HD ekran trebao bi imati vrlo svijetao ekran od 820 nita. Dodatno, pokazan je i superluksuzni Porsche Design 20 RS, koji ima dio poleđine u koži i inače je hardverski vrlo sličan modelu Mate 20 Pro.

Na kraju je predstavljen i gejmerski telefon Huawei Mate 20X, s ogromnim ekranom od 7,2 inča u OLED tehnologiji i s Full HD rezolucijom. Ima i oznimno veliku bateriju od 5000 mAh. Sistemski čip Kirin 980 ima posebno hlađenje s takozvanom “Vapor Chamber” komorom i “grafenskim filmom”. Ima i snažne stereo zvučnike s jakim basom, a uz telefon se može kupiti i gamepad, uz koji telefon postaje kao Nintendo Switch, samo s boljom baterijom i većim ekranom.

Ilija Matanović

Ilija Matanović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:45