KAKO ZAUSTAVITI PIRATSTVO?

Pritisak na Google. Sve više zatjeva za brisanje linkova na sadržaj koji krši autorska prava

 Ranko Šuvar/CROPIX
Microsoft je samo prošli mjesec zatražio od Googlea brisanje više od 500.000 indeksiranih stranica

Uklonjeni linkovi uglavnom su vodili na sadržaj koji je bio vezan uz distribuciju piratskog softvera tvrtke Microsoft.

Iako su stranice uklonjene s tražilice, Microsoft je opet zatražio brisanje dodatnih 160.000 linkova koje su također vodile na piratski sadržaj.

Ove podatke podijelio je Google koji tvdri da im je cilj biti što transparentniji u rezultatima koji utječu na pretraživanja.

Googleov glasnogovornik izjavio je za agenciju AFP : "Od svih uklonjenih linkova najviše se odnosilo na sadržaj koji krši autorska prava."

Statistički podaci izvješća Google Transparency Report pokazuju da je broj zahtjeva za brisanje linkova na stranice koje krše autorska prava u naglom porastu.

Statistika se provodi od srpanja 2011. kada je Google dobio zahtjev za brisanjem 129.063 tisuća linkova tjedno. Do svibnja 2012. se brojka popela na 254,850 tisuća, a u proteklih mjesec dana izbrisano je preko 1.2 milijuna linkova sa 24.000 različitih stranica. Zahtjevi za brisanje linkova došli su od 1296 strana koje drže autorska prava.

Google napominje da je za 97 posto zahtjeva potrebno oko 11 sati da bi rezultati bili vidljivi.

Više od polovice zahtjeva za brisanje sadržaja došlo je od Micorsofta. Britanski glazbeni institut BPI (British Phonographic Institute) koji zastupa glazbene izdavače i NBC Universal nalaze se na drugom i trećem mjestu.

Geof Taylor, vlasnik BPI-a je izjavio: "Ovi podaci pokazuju da je stavljanje tereta otkrivanja kršenja autorskih prava na vlasnike neprovedivo. Pogrešno je što Google namjerno ignorira stranice koje se bave kršenjem autorskih prava. Ako je Googleu rečeno 100.000 puta da stranice poput The Pirate Bay ili beemp3 služe za distribuciju ilegalne glazbe, zašto se pojavljuju na vrhu pretraživanja iznad Amazona i iTunesa kada se traži preuzimanje glazbe?"

Taylor ističe: "To neodgovorno i ako se time u budućnosti ne pozabavi Google, trebala bi Vlada."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:06