LAŽNA ZASTAVA

RUSKI SE HAKERI MASKIRALI U SJEVERNOKOREJSKE TE NAPALI IGRE U PJONGČANGU Udar se dogodio tijekom ceremonije otvaranja!

Ilustracija
 Steve Marcus / REUTERS

Američki obavještajci tvrde da su ruski vojni špijuni hakirali više stotina računala koje su dužnosnici koristiti tijekom Zimskim olimpijskih igara u Pjongčangu, piše The Washington Post.

Ruski su hakeri navodno pokušali stvoriti iluziju da su napad izvršili Sjevernokoreanci. Prema riječima dva američka dužnosnika, takva se operacija zove "lažna zastava", a njezina je namjena inkriminirati drugoga za određeni napad.

Dužnosnici u Pjongčangu su potvrdili da su hakeri napali Zimske olimpijske igre tijekom ceremonije otvaranja, ali nisu htjeli reći je li Rusija zaslužna za napad. Te je večeri bilo problema s pristupom internetu, televizijskim prijenosom i pristupom službenoj stranici Igara. Mnogi posjetitelji nisu mogli otisnuti svoje ulaznice pa je na stadionu bilo i praznih mjesta.

Analitičari nagađaju da je napad odgovor na potez Međunarodnog olimpijskog odbora koji je Rusima zabranio nastup na igrama zbog dopinga.

Naime, niti jedan službenik Ruske olimpijske federacije nije smio prisustvovati igrama, a oni ruski sportaši koji su imali pravo nastupiti to su napravili kao "Olimpijci iz Rusije". Nadalje, nisu smjeli nigdje istaknuti da su iz Rusije, a ruska se himna nije svirala prilikom dodjele medalja.

U izvještaju obavještajaca koji je objavljen ovog mjeseca tvrdi se da su ruska vojna agencija GRU mogla pristupiti najmanje 300 računala koja su bila povezana s Olimpijskim igrama.

Ravnatelj Američke Nacionalne Obavještajne Zajednice Dan Coats nije želio komentirati ovu priču.

Informacije koje su plasirali američki obavještajci, a koje još nisu javno potvrđene, u skladu su izvještajima privatnih tvrtki koje su rekle da su vidjeli znakove da Rusija napala Zimske olimpijske igre u Pjongčangu. Također, napad na Zimske olimpijske predstavlja nastavak hakerskih aktivnosti započetih na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru koje su se održale 2016. godine.

Neki američki dužnosnici se boje da bi Rusi mogli poremetiti ceremoniju zatvaranja Olimpijskih igara koja će se održati u nedjelju. "Promatramo situaciju", rekao je jedan. "Suštinski gledano, to je korejski problem, međutim mi ćemo im pomoći ako to od nas budu tražili."

Osim što su ostvarili pristup računalima, prošlog su mjeseca operativci GRU-a hakirali routere u Južnoj Koreji te su na dan otvorenja Igara u opticaj pustili novi malware. Prema dužnosnicima zapadnih obavještajnih agencija, s takvim su pristupom mogli i prikupljati informacije i napasti mrežu.

Trenutno nije jasno je li ceremonija otvaranja napadnuta zbog tog pristupa, međutim stručnjaci za računalnu sigurnost kažu da je cjelokupni razvoj događaja zabrinjavajuć. "Svatko tko kontrolira router može promet usmjeriti na jednu ili više označenih meta, a može i srušiti cijelu mrežu zaustavljanjem rada routera", rekao je Jake Williams, bivši djelatnik Nacionalne Sigurnosne Agencije (NSA) i suosnivač tvrtke Rendition Infosec.

"Razvijanje malwarea za routere je jako skupo i Rusija bi ga vjerojatno koristila samo na lokacija gdje bi mogla ostvariti neki vrijedan cilj", dodao je Williams.

Smatra se da hakeri GRU-a rade za agenciji Središnji centar za posebne tehnologije (GTsST). Hakerska je jedinica iznimno aktivna u informacijskim ratovima sa Zapadom. Poznati su po napadu NotPetya koji je prošle godine onemogućio računala u Ukrajini te za puštanje u javnost zdravstvenih podataka američkih tenisačica Serene i Venus Williams, košarkašice Elene Delle Donne i gimnastičarke Simone Biles.

Taj se potez smatra odgovorom na zabranu nastupanja na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru koju je Međunarodni olimpijski odbor izrekao velikoj većini ruskih atletičara i atletičarki zbog dopinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:10