VAŽAN SLUČAJ

SUD MAJCI DAO PRAVO DA RASPOLAŽE S FACEBOOK PROFILOM PREMINULE KĆERI Odlučeno da roditelji mogu naslijediti ugovor svog djeteta i društvene mreže

Mark Zuckerberg
 Stephen Lam / REUTERS

Federalni ustavni sud Republike Njemačke u Karlsruheu odlučio je u četvrtak da Facebook mora majci preminule djevojke omogućiti pristup njezinom Facebook profilu i privatnim porukama, piše The Guardian.

Sud je naime odlučio da roditelji mogu naslijediti ugovor koji je njihovo dijete sklopilo s nekom društvenom mrežom na isti način na koji bi naslijedili neke fizičke dokumente. "Iz perspektive nasljednog prava, nema razloga da se digitalni sadržaj tretira drukčije od fizičkog", stoji u obrazloženju suda.

Žena koja se više godina s Facebookom bori za digitalno nasljedstvo svoje kćeri to radi kako bi pomogla policiji utvrditi je li se njezina 15-godišnja kćer 2012. godine u Berlinu ubila ili je poginula u nesreći. Okolnosti smrti također igraju ulogu i u određivanju visine nematerijalne štete koju je vozač vlaka metroa zatražio da mu se isplati.

Roditelji djevojke kažu da su imali njezinu šifru jer im ju je ona dala u zamjenu za dopuštenje da s 14 godina otvori profil na Facebooku, ali da je profil promijenjen iz običnog u počasni. Društvena je mreža ženi uskratila pristup profilu zbog, kako kažu, zakon o privatnosti, unatoč tome što je sud u Berlinu u prosincu 2015. godine presudio u korist gospođe.

Nakon što se Facebook na tu odluku požalio, najviši sud Berlina presudio je u svibnju 2017. godine u korist Facebooka, što je ostavilo otvorenim pitanje o tome hoće li roditelji moći čitati poruke svoje djece, ali ne i odgovore drugih korisnika.

Odluka suda u Karlsruheu poništila je odluku iz 2017. godine te je u četvrtak naznačeno da zakoni o zaštiti podataka u ovom slučaju ne pokrivaju prava pokojnika.

"Suosjećamo s obitelji, međutim istovremeno moramo osigurati da privatne poruke koje ljudi razmjenjuju na Facebooku ostanu privatne. U ovom smo predmetu zauzeli takvo stajalište, a činjenica da je predmet trajao toliko dugo pokazuje da ova stvar izuzetno kompleksna", rekli su iz Facebooka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:32