ESTONSKI VIRUS PRIJETI

Tisuće računala u ponedjeljak će ostati bez interneta: Da li je i vaše među njima?

 YouTube

ZAGREB - Zloćudni računalni program znan kao ‘DNSChanger’ mogao bi odsjeći tisuće Mac i PC korisnika od interneta ovaj ponedjeljak.

FBI će ugasiti sve internetske domene koje su bile pod utjecajem DNSChangera, koji je kružio internetom od 2007. godine. DNSChanger bi preusmjeravao internet promet na stranice s plaćenim oglasima putem kojih bi cyber-krimninalci ubirali zaradu od korisnika zaraženih računala.

Iako je FBI upozoravao korisnike već mjesecima da provjere da li je njihovo računalo među zaraženima, sumnja se da je još uvijek oko 275.000 računala izloženo riziku da ostane bez interneta u ponedjeljak, 9. srpnja.

Autori DNSChangera, šest Estonaca, uhvaćeni su i privedeni prije otprilike osam mjeseci, kada su i ugasili poslužitelj koji je preusmjeravao promet. Iako više ne može prouzročiti financijsku štetu, DNSChanger još uvijek predstavlja rizik po zaražena računala.

Ukoliko mislite da bi i vaše računalo moglo biti zaraženo, postoji jednostavan način za provjeru - kliknite na ovaj link, i ako je okvir stranice zelen, vaše računalo je sigurno, no ako je crven, vaše računalo će izgubiti pristup internetu.

Listu drugih alata koje možete koristiti kako bi se osigurali možete pronaći na DNSChanger Check-up stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:01