JIM KOUM

TOTALNI RASKOL MEĐU MILIJARDERIMA: NAKON OVOGA, WHATSAPP VIŠE NEĆE BITI ISTI Osnivač popularne aplikacije nakon svađe s vrhuškom Facebooka dao ostavku

 REUTERS
 

Suosnivač jedne od najpopularnijih aplikacija za razmjenjivanje poruka WhatsApp, milijarder Jan Koum, najavio je svoju ostavku na mjesto izvršnog direktora WhatsAppa nakon što se, kako doznaje Washington Post, sukobio s ljudima iz vrha Facebooka, kojemu je prije nekoliko godina prodao tvrtku WhatsApp, zbog osobnih podataka korisnika aplikacije koji bi se ubuduće trebali koristiti u puno većoj mjeri nego dosad kao i slabljenja enkripcije.

Samo nekoliko minuta nakon što je Washington Post objavio ekskluzivnu priču o Koumovom odlasku, on se biranim riječima u ponedjeljak oglasio na Facebooku i potvrdio da odlazi, ali navodeći samo da je 'vrijeme da se krene dalje' i da se počne baviti stvarima 'mimo tehnologije', ne spominjući ni jednom riječju sukob koji zapravo stoji iza njegova poteza.

- Prošlo je gotovo deset godina otkako smo Brian i ja osnovali WhatsApp, i bilo je to nevjerojatno putovanje s odličnim ljudima. No, vrijeme je da krenem dalje. Bio sam blagoslovljen što sam radio s nevjerojatnim malim timom i uvidio kako velika količina fokusiranosti može proizvesti aplikaciju koju koriste milijuni diljem svijeta. Odlazim u vrijeme kada WhatsApp koristi više ljudi nego sam mogao i zamisliti. Tim je jači nego ikad i nastavit će raditi nevjerojatne stvari. Uzet ću neko vrijeme i baviti se stvarima u kojima uživam mimo tehnologije, poput skupljanja ekskluzivnih Porschea i igranja frizbija. I dalje ću navijati za WhatsApp - samo s druge strane - napisao je i zahvalio svima koji su to putovanje učinili mogućim.

Na njegov status reagirao je i sam Mark Zuckerberg.

- Nedostajat će mi raditi s tobom. Zahvalan sam na svemu što si učinio da pomogneš povezati svijet i za sve što si me naučio, uključujući o enkripciji i mogućnosti da se oduzme moć centraliziranim sistemima i vrati je natrag u ruke ljudima. te vrijednosti će uvijek biti srž WhatsAppa, napisao je Zuckerberg.

No, kako javlja Washington Post, iza lijepih riječi dvojice milijardera skriva se ogorčena svađa, zbog koje će Koum napustiti i upravni odbor Facebooka, u koji je ušao nakon prodaje WhatsAppa Zuckerbergovoj kompaniji 2014. godine za više od 19 milijardi dolara.

Pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom u kompaniji, ugledni list javlja da se Koum posljednjih mjeseci vrlo rijetko pojavljuje u uredima WhatsAppa u Silicijskoj dolini.

Očuvanje nezavisnosti i zaštite podataka korisnika bile su ključni uvjet Kouma i njegova kolege Briana Actona kada su prodavali svoj start-up WhatsApp Facebooku, a to je donekle učvršćeno dvije godine nakon prodaje kada je uvedena mogućnost razmjene šifriranih poruka. No, u vrhu Facebooka su čitavo vrijeme imali drugačiju strategiju i stalno su vodili bitke s Koumom i Actonom nastojeći otvoriti WhatsApp oglašivačima. Njih dvojica su dozvolili Facebooku da preuzme sve telefonske brojeve korisnika WhatsAppa, ali pod uvjetom da se oni koriste samo radi boljih analiza upotrebe aplikacije, a ne za slanje oglasa ili za povezivanje profila svih društvenomrežnih platformi u vlasništvu Facebooka.

Sukob je poprimio dramatične razmjere u ožujku kada je otkriveno da je Facebook dozvolio trećim stranama da koriste osobne podatke svojih korisnika. Koum je u konačnici navodno odlučio otići zbog iscrpljenosti i nemoći. Washington Post navodi da će za njim vjerojatno otići i velika većina drugih zaposlenika WhatsAppa, koji su potpuno demoralizirani i samo čekaju studeni kada, prema ugovoru o preuzimanju kompanije, mogu iskoristiti pravo na otpremninu u vidu dioničkog udjela u Facebooku.

Koumov izlazak iz Uprave bit će vrlo neobičan za Facebook, pošto su se ostali direktori pokazali iznimno odani Marku Zuckerbergu tijekom nedavnih skandala koji su uzdrmali ovog diva među društvenim mrežama.

Acton je kompaniju napustio još u studenom i pridružio se nekolicini bivših direktora koji kritiziraju Facebook. Nedavno je podupro i kampanju brisanja Facebooka nakon što je u javnost izašlo kako je marketinška firma Cambridge Analytica, povezana s predsjedničkom kampanjom Donalda Trumpa, upotrijebila osobne podatke desetaka milijuna korisnika Facebooka. Također, Acton je nedavno donirao 50 milijuna dolara Signalu, aplikaciji koja konkurira WhatsAppu, a jedna od temeljnih značajki joj je privatnost njezinih korisnika.

WhatsApp mjesečno koristi 1.5 milijardi korisnika i najveća je aplikacija za razmjenu poruka na svijetu, a najviše se upotrebljava u Indiji, Egiptu, Brazilu i Europi, gdje je korisnici koriste i u osobne i poslovne svrhe.

S obzirom da na njezin razvoj više nemaju utjecaja njezini suosnivači, a i veći broj zaposlenika se sprema na odlazak, čini se da bi vrlo skoro mogao biti otvoren put Facebooku da bez ikakvih otpora primijeni svoju strategiju i učini aplikaciju još jednom od platformi kojima će oglašivači moći dopirati do konzumenata, a to bi onda predstavljalo kraj onakvog WhatsAppa kakvog su njegovi korisnici zavoljeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:05