DRUŠTVENO DOBRO

TOYOTA ULAŽE MILIJARDU DOLARA U ROBOTE I UMJETNU INTELIGENCIJU Dok se Nijemci muče s tužbama, Japanci idu u budućnost!

 iStock / Getty Images

Toyota će uložit milijardu dolara u tvrtku za istraživanje koju će bazirati u Silicijskoj dolini kako bi razvijala umjetnu inteligenciju i robotiku, podupirući time namjeru proizvođača automobila da bude vodeći na tržištu u segmentu samovozećih automobila i aplikaciji te tehnologije u drugim segmentima, prenosi AP.

Predsjednik Toyote Akio Toyoda rekao je u petak da će tvrtka početi s radom u siječnju 2016. te da će imati 200 zaposlenih u pogonu pored sveučilišta Stanford.

Planirana investicija bit će realizirana kroz pet godina, a dolazi povrh najavljenih 50 milijuna dolara koje Toyota planira uložiti u istraživanje umjetne inteligencije na sveučilištima Stanford i MIT.

Toyota je već demonstrirala robota osmišljenog za pomaganje starijim osobama, teško bolesnima i osobama u kolicima pri podizanju i nošenju predmeta. Proizvođač automobila također je pokazao čovjekolike robote koji mogu razgovarati i svirati glazbala.

Kako bi naglasili ozbiljnost svojih namjera, Toyota je na čelo tvrtke postavila poznatog stručnjaka za robotiku Gilla Pratta koji je prethodno radio na naprednim istraživačkim projektima za američkog ministarstvo obrane.

Pratt je kao motivaciju za rad na robotima koji će pomagati starijim osobama i osobama s poteškoćama u kreatanju naveo nekoliko slučajeva iz svojeg života koji su ga osobito pogodili.

Kao dijete, Pratt je svjedočio prometnoj nesreći u kojoj je poginuo biciklist njegovih godina. Također, osobito emotivna iskustva za njega bila su trenutak kada je morao reći svojem 83-godišnjem ocu da više ne može voziti automobil te kada ga je godinu dana nakon toga mora prijaviti u dom za starije i nemoćne.

Pratt je dodao da je uzeo posao u Toyoti jer je bio usredotočen na 'društveno dobro', a pošto je odrastao na animeima, rekao je da mu je uvijek bio san raditi na ovakvim robotima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:39