MOĆ ALGORITMA

TWITTER PREDSTAVIO KORJENITU PROMJENU SERVISA Obrnuti kronološki redoslijed prikazivanja informacija nadograđen je mogućnošću prikazivanja 'odabranih' tweetova

 Kacper Pempel / Reuters

Twitter je u srijedu predstavio do sada najznačajniju promjenu na svojem servisu ikada - Twitterov timeline odnosno feed doživio je veliku modifikaciju, prenosi Wired.

Društvena mreža počet će prikazivati korisnicima odabranu količinu tweetova koje su propustili od zadnjeg puta kada su se ulogirali. Obrnuti kronološki redoslijed koji je do sada bio definirajuća karakteristika Twittera sada postaje jedna od dvije opcije koju će korisnici moći uposliti za prikazivanje najnovijih vijesti i mišljenja od onih koje prate.

Nakon kontroverzi objedinjenih pod hastagom #RIPTwitter, a koje su se ticale najavljivanih promjena koje su danas i implementirane, te Super Bowla, koji su dominirali platformom prošlog vikenda, promjena je gotovo pa bila neizbježna. Ako do sada niste koristili Twitter, Twitter se nada da će vas ova promjena ponukati da počnete.

Twitterova vlastito istraživanje koje su proveli na korisnicima pokazalo je da se mnogi od njih boje da najvažnije informacije i događaje propuštaju zbog kakofonije informacija koje primaju na svojem timelineu. 'Željeli smo napraviti nešto po tom pitanju', rekla je direktorica za proizvode u Twitteru Michelle Haq.

Korisnici će tako, nakon nekog vremena odsustva od servis, na vrhu svojeg timelinea moći vidjeti određeni broj tweetova za koje Twitterov algoritam procjeni da su za njih najrelevantniji, a koje su propustili tijekom izbivanja. Tako ćete umjesto uskakanja direktno u žarište događaja, korisnici će prvo nadoknaditi propušteno vrijeme.

Ako vam ova opcija zvuči poznato, to je zato što Twitter već sada ima sličnu opciju u vidu 'While You Were Away' ('Dok vas nije bilo'). Ključna razlika između 'odabranih' i 'propuštenih' tweetova bit će procijenjena relevantnost na temelju prometa po pojedinom tweetu i na temelju sfere interesa svakog korisnika, drugim riječima, slično kao što Facebook prikazuje svoje vijesti.

Opcija za sada nije uključena kao zadana ili početna - barem ne još. Kako se novi način funkcioniranja korisnicima otvara u valovima, unutar sljedećih nekoliko tjedana korisnici će dobiti notifikaciju o mogućnostima novog načina prezentacije informacija te će biti pozvani da je uključe. Ako im se u bilo kojem trenutku nov način rada ne sviđa, može ga se u postavkama isključiti.

Oni koji osporavaju ovu vrstu promjene su isto među onima koji jamačno propuštaju određeni sadržaj, ako ništa, nije moguće cijelo vrijeme biti priključen na servis te ga osvježavati svakih nekoliko minuta kako biste imali najnovije informacije. Korisnici koji prate nekoliko stotina računa mogu vrlo brzo biti zatrpani, stoga nije potrebno reći da će korisnici koji prate tisuće i desetke tisuća računa od ovakve promjene potencijalno najviše profitirati.

Za one dane kada se možete posvetiti isključivo društvenim mrežama, možda ćete novu opciju isključiti, no u današnje vrijeme kada informacije konstantno stižu, čak i dok spavate, imati mogućnost brzog pregleda onoga što ste propustili ne može biti do kraja loša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:50