STUDIJA U NJEMAČKOJ

UMJETNA INTELIGENCIJA SVE JE VIŠE DIO NAŠEG SVAKODNEVNOG ŽIVOTA Istraživanje pokazalo da sve više osoba pametne uređaje kontrolira glasom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.07.2019. u 07:23

Tapia, a concierge robot through which the hotel guests can control equipments in the room such as television, air conditioner or illumination by voice communication or touching the robot, is seen during a press preview for the newly-opening Henn na Hotel Maihama Tokyo Bay in Urayasu, east of Tokyo, Japan March 15, 2017. Japan's second robot-run hotel Henn na Hotel ( 'strange hotel' in Japanese) opened on March 15, 2017 as the robot-staffed hotel near Tokyo, operating company H.I.S. Co. said. REUTERS/Issei Kato - RC14811E4800
Issei Kato / REUTERS

Tapia, robot koji gostima u hotelu Henn na gostima pomaže da glasom kontroliraju uređaje kao što su televizija, klimu i rasvjetu

Umjetna inteligencija već je dugo prisutna u svakodnevnom životu u Njemačkoj, a sada igra sve važniju ulogu i na području potrošačke elektronike, pokazuje istraživanje.

Do sada su se rješenja umjetne inteligencije primarno koristila na području mobilnosti i transporta, a novi trend u potrošačkoj elektronici otkrila je reprezentativna studija koju je naručila industrijska udruga gfu uoči vodećeg svjetskog sajma potrošačke elektronike i kućanskih aparata IFA.

Umjetna će inteligencija biti jedna od glavnih tema tog sajma koji će se održati od 6. do 11. rujna u Berlinu, izvijestili su u srijedu iz gfu-a.

Primjerice, 80 posto anketiranih već koristi umjetnu inteligenciju za upravljanje transportom ili to planiraju napraviti, pokazalo je istraživanje koje je obuhvatilo dvije tisuće njemačkih domaćinstava.

Rezultati pokazuju i da 60 posto ispitanika već glasom upravlja 'pametnim' uređajima za zabavu, a 63 posto koristi rješenja AI-ja za simultano prevođenje.

Oko 57 posto ispitanika kontrolira glasom kućanske aparate uz pomoć umjetne inteligencije, navodi se u studiji.

Direktor Samsungova poslovanja mobilnim uređajima Dong Jin Koh nedavno je najavio kraj razdoblja pametnih telefona, predviđajući da će se u budućnosti potrošačkom elektronikom i kućanskim uređajima upravljati glasom, a ne mobilnim telefonima.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo