SENZORI SU ZAKAZALI

VIDEO: OBJAVLJENA SNIMKA SUDARA U KOJEM JE SAMOVOZEĆI UBER USMRTIO PJEŠAKINJU Anketa: Biste li vi u ovoj situaciji stigli zakočiti?

 Policija grada Tempea / TWITTER
 

Objavljena je snimka prometne nesreće u kojoj su sudjelovali Uberov samovozeći automobil i 49-godišnja pješakinja Elaine Herzberg koja je gurala svoj bicikl preko ceste u gradu Tempeu u američkoj saveznoj državi Arizoni, piše The Guardian.

Na snimci se može vidjeti da Uberov samovozeći automobil s osobom na vozačevom mjestu nije usporio kada je vidio Herzberg te da ju je jednostavno udario. Taj je incident doveo do toga da su mnogi postavili pitanje zašto Uber nije usporio ili pokušao stati.

"To je jednostavno grozno", rekla je Tina Marie Herzberg White, žrtvina pokćerka, za The Guardian. "Taj bi se zločin trebao istražiti."

Policija iz Tempea je objavila dvije snimke incidenta - jednu koja pokazuje što je automobil "vidio" i jednu koja pokazuje osobu na vozačevom mjestu. Na videu koji pokazuje što je automobil "vidio" može se vidjeti kako Herzberg sa svojim biciklom prelazi mračnu i praznu cestu te zakoračuje u putanju automobila koji je potom udara.

Na videu koji pokazuje osobu na vozačevom mjestu može se vidjeti kako osoba nije gledala u cestu već da je gledala u nešto unutar samog automobila. Također, može se vidjeti da ju je sudar šokirao.

Uber takve osobe zove "sigurnosnim vozačima", a policija je ovu konkretnu osobu identificirala kao 44-godišnju Rafaelu Vasquez. Sigurnosni vozači se nalaze u vozilu kako bi mogli po potrebi preuzeti kontrolu nad automobilom, međutim oni u većini slučajeva puste automobil da vozi uz pomoć radara te da sam prepozna bicikliste, automobile i pješake.

Stručnjaci za samovozeće automobile i članovi obitelji Herzberg smatraju da ju je tehnologija trebala prepoznati, međutim iz nekog razloga nije. Nesreća se dogodila oko 22 sata po lokalnom vremenu, a Herzberg cestu nije prelazila preko pješačkog prijelaza. Na videu se može vidjeti da se Herzberg ispred automobila pojavila par sekundi prije sudara.

Tužitelji će odlučiti hoće li se u ovom slučaju nekoga krivično goniti. Neki tvrde da bi se prema novim pravilima koje je izdao Arizonin guverner Uber mogao naći na optuženičkoj klupi, međutim ravnateljica policije Sylvia Moir smatra da Uber u ovom slučaju nije kriv. "To je stvarno suludo", rekla je White. "Ne mogu vjerovati da je vozačica koja se nalazila u automobilu nije vidjela."

Uber je privremeno obustavio svoj program samovozećih automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:40