BILO SVIJETA

ŽILE KUCAVICE INTERNETA STVARNO SU DUGAČKE Pogledajte kako izgleda podvodna mreža svih mreža koja je zadužena za globalni prijenos podataka

 Screenshot/TeleGeography

Prekooceanska komunikacija telegrafskim signalima prvi puta je ostvarena 1850. godine kada su kablom spojeni Newfoundland i Irska. Od tada do danas globalna mreža podvodnih prekooceanskih kablova znatno je narasla te se danas broji 890 tisuća kilometara kablova, dovoljnih da se 22 puta opasuje Zemlju, prenosi Business Insider Science.

Najduži među ovim kablovskim gorostasima, kojih inače na cijelom svijetu ima preko 300, je kabel koji spaja Njemačku i Koreju, a dugačak je 39 tisuća kilometara. Prekooceanski kablovi postavljaju se na velikim dubinama, a nekad dosežu dubine od 7,600 metara ispod površine mora. Razvučeni kablovi debeli su manje od 7,5 centimetara, a sadrže nekoliko optičkih vlakana.

Podvodni kablovi zaslužni su za prenošenje 99 posto svog međunarodnog podatkovnog prometa, a postavljanje samo jednog takvog prekooceanskog kabla traje mjesecima i košta stotine milijuna dolara.

Screenshot/TeleGeography

Globalna mreža podvodnih prekooceanskih kablova (ILUSTRACIJA: TeleGeography)

Screenshot/TeleGeography

Iz Hrvatske idu dva kabla; Jedan povezuje Umag i talijanski Mestre, a drugi Dubrovnik i albanski Durrës (ILUSTRACIJA: TeleGeography)

Koliko je sveobuhvatna i velika mreža podvodnih kablova koji su zaduženi za gotovo čitav internet promet na svijetu pogledajte ovdje:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:08