KUĆNI FRIZERAJ

KAKO SKRATITI I OBOJATI KOSU U SVOJA 4 ZIDA Saloni su pokrenuli video konzultacije, a klijentima šalju boju. Svi naglašavaju: šiške nikako ne dirajte

 
Bojanje kose
 Shutterstock

Sijede vlasi, veliki izrast, zapuštena kosa, ispucali vrhovi. Ušli smo u peti tjedan izolacije, otkad su zatvoreni frizerski saloni.

Žene se hvataju kistova i škara, eksperimentiraju sa šiškama, djeci skraćuju kosu “na tutu”, a muškarci su ili potpuno zarasli bez frizera ili samostalno doma ošišani “na vojnički”.

Kako se pravilno ošišati, ako ne možemo izdržati, te kako se kod kuće pobrinuti za njegu kose da bi ona ostala njegovana, zdrava i lijepa, otkrivaju nam stručnjaci iz prestižnih zagrebačkih salona - Ruža te Vikler i ruž.

Privatna arhiva
Nikolina Kisić Mamić

Razgovarali smo s Nikolinom Kisić Mamić, stručnjakinjom strateškog marketinga i beauty insajdericom, koja je prije 20 godina u Hrvatsku dovela Institut Kérastase, i to u mamin salon Ruža, osnovan 1965.

Ruža saloni uveli su online i videokonzultacije te uslugu beskontaktne dostave diljem Hrvatske, a osmislili su i Ruža Home Hair & Nail Lab kreiran tako da klijentima omogući profesionalnu ekspertizu i savjete te posebno osmišljene usluge. Nakon konzultacija, profesionalna boja miksana po mjeri za svakog klijenta, uz upute za ispravno nanošenje stiže na kućni prag, a isto je i s Hair SPA tretmanima. Ako im se jave nove klijentice, kojima dosad nisu vidjeli boju i teksturu kose uživo, i njima mogu pomoći.

Pomni odabir boje

Privatna arhiva
Inidira

- Dovoljan je videopoziv da bismo vidjeli kosu i njezinu strukturu i stanje, a k tome pitamo koja je prirodna boja kose, čime se klijentica inače boji, koji brend koristi, koliko se često boji, kakve oči ima te pocrni li brzo ljeti, koje boje voli i koje boje odjeće obično nosi, jer sve to govori o stanju pigmenata, kao i željenim nijansama. Inače, najnepoželjniji rezultat bojenja kod većine klijentica je crveni odsjaj nakon bojenja. Veliki je rizik s neprofesionalnim bojama, jer ključ je u formuli - kaže Nikolina Kisić Mamić.

Kaže da treba koristiti šampone koji su namijenjeni očuvanju boje i važno je ne koristiti one preagresivne, pune štetnih sastojaka, poput sulfata i parabena.

- Njezi kose možemo doskočiti ako spavamo na svilenoj jastučnici ili barem na svilenoj marami, jer se tako kosa ne lomi, ne petlja i ne stvara se elektricitet -objašnjava. Koliko često prati kosu, najčešće je pitanje.

Kažu da sada, jednako kao i obično, ne preporučuju pranje kose više od dva puta na tjedan.

Važno četkanje kose

Privatna arhiva
Arijana Barić

K tome, kosu je važno redovno četkati, kažu stručnjaci, jer tako povlačimo sebum s tjemena i potičemo mikrocirkulaciju vlasišta. Kada, pak, primijetite sijede ili veliki izrast, naravno, najbolje bi bilo obojiti kosu, međutim, dok čekate da vam boja stigne na adresu ili da se otvore saloni, možete upotrijebiti i sprej za brzo prekrivanje sijedih koji traje do prvog pranja te se može nabaviti u svakoj drogeriji.

Salon Vikler i Ruž vodi Arijana Barić, zagrebačka poduzetnica koja je već više od 18 godina prisutna u beauty& wellness industriji. I oni su uveli konzultacije, boju miksanu po mjeri i beskontaktnu dostavu.

- Već 10 dana uspješno primamo online narudžbe i održavamo konzultacije, a s obzirom na to da imamo 20 zaposlenih frizera, jedan dio je zadužen za primanje online narudžbi, drugi dio za pakiranje i miksanje boja i proizvoda za njegu kose, a treći za slanje paketa na tražene adrese - kaže Arijana.

Instagram
Mate Janković

Tim stručnjaka iz salona Vikler i ruž otkrio nam je mogu li kućni preparati za kosu od namirnica poput meda, limuna i jaja, naštetiti kosi.

- Bakini recepti za njegu i sjaj kose su dobrodošli i koliko nam je poznato, navedeni sastojci na kosu djeluju pozitivno. Preporučujemo svakako upotrebu meda, maslinova i kokosovog ulja - objašnjavaju.

Ako se upuštamo u kućno bojenje, potrebni su naravno češalj, kist, zdjelica, četka i fen.

Instagram
Bojana Gregorić Vejzović šiša supruga Enesa

SAVJETI ZA BOJENJE KOSE KOD KUĆE

1. Ako nikad niste bojili kosu kod kuće, važno je da vježbate. Stavite rukavice, uzmite kist za bojenje i češalj pa nakon šamponiranja regenerator pokušajte nanijeti na cijelu kosu kistićem i češljem, kao što biste to činili bojom.

2. U procesu bojenja možete uništiti svoju odjeću i ostaviti mrlje svuda oko sebe. Zato to uvijek radite u kupaonici, obucite staru odjeću i zaštitite se ručnikom. Pri ruci imajte vlažne maramice kako biste mogli odmah obrisati mrlje.

3. Boja za kosu može peckati i svrbjeti ako se nanosi na jako čisto vlasište. Zato je uvijek nanosite na neopranu kosu.

4. Po licu i vratu uz rub kose te na uši nanesite gustu hidratantnu kremu kako biste stvorili barijeru i zaštitili se od mrlja nakon bojenja. Pripazite da kremu ne namažete na korijen kose jer se tamo boja onda neće primiti.

5. Kosu podijelite na četiri ili pet cjelina kako biste je lakše i jednostavnije obojili. Svaku cjelinu zasebno odijelite hvataljkom za kosu pa onda obojite jednu po jednu.

6. Uvijek bojite kosu počevši od sprijeda prema zatiljku, uzimajući tanke pramenove. Ako prekrivate samo korijen kose, bojite samo one dijelove koji zahtijevaju obnovu. Imajte u vidu da prekrivanjem jedne nijanse drugom mogu nastati mrlje na kosi ako je bojite cijelom dužinom.

7. Bojom možete i samo osvježiti korijen. Znači, ne morate bojiti cijelu kosu, nego svakih četiri ili više tjedana, ovisno o tome koliko vam brzo raste kosa, boju nanesite samo na dio koji vam je narastao.

8. Ako vam je kosa jako suha i oštećena, brže će upiti boju. Ispucani vrhovi su uglavnom najoštećeniji, stoga u posljednjim minutama bojenja kose prođite kistom kroz njih.

9. Plastični kistić za bojenje kose i plastična ili keramička posudica pomoći će vam s preciznom aplikacijom boje. Čak i ako je boja koju ste nabavili u praktičnoj bočici s aplikatorom, uvijek se radije odlučite za kistić.

10. Nakon bojenja nanesite hidratantnu masku za kosu za sjajniji i zdraviji izgled. Također, važno je da koristite šampon za obojenu kosu i regenerator kako biste očuvali svoju novu boju od izbljeđivanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:15