WINSTON

FOTO: 'NJEŽNI DIV' UGINUO OD SRČANOG UDARA ZBOG STRAHA OD VATROMETA Volonteri u skloništu slomljeni: 'Nije se imao kamo sakriti'

 
Winston
 Dogs for Rescue / Facebook

Velika tuga vlada u skloništu za napuštene životinje Dogs for Rescue nedaleko od Bartona Mossa u Engleskoj. Jedan od njihovih omiljenih štićenika, koji je prošao nezamislivo groznu sudbinu, jutros je pronađen mrtav. Uginuo je od srčanog udara kojeg je uzrokovao strah od vatrometa.

Osmogodišnji Winston, u tipu moskovskog psa čuvara, oduvijek se stravično bojao pucnjave, petarda i vatrometa. Strah je vjerojatno vukao kao traumu kojoj nitko ne zna točno porijeklo, no proslava u engleskom mjestu ovaj vikend bila je previše za ovog nježnog diva koji se od buke pokušao sakriti ispod drvene terase.

Kad su ga jutros našli, već je bio mrtav. Točan uzrok smrti će tek potvrditi, no poznavajući kako se jako bojao glasnih zvukova, osoblje skloništa vjeruje da se radi o srčanom udaru. Posebno stoga što mu je u posljednjih godinu dana dijagnosticiran genetski problem sa srcem (specifičan za njegovu pasminu) zbog čega je bio na tabletama.

Dogs for Rescue / Facebook
Winston

Winston je spašen u Bugarskoj od teškog zlostavljanja. Kako je opisala žena koja se najviše brinula za njega u skloništu i koja je na Facebook stranici skloništa Winstonu posvetila doista emotivnu objavu, doznali su da su mještani u Bugarskoj smatrali da je na psa bačena kletva pa su ga uporno ganjali i pokušavali ustrijeliti. Spasio ga je veterinar koji ga je uspavao i poslao u Britaniju.

Djelatnicima skloništa trebalo je vremena da Winston stekne njihovo povjerenje, da se opusti i da pokaže kakva je divna pasmina. Kroz neko vrijeme su mu čak našli dom, no već nakon par mjeseci saznali su da novi vlasnik na njemu koristi ovratnik sa šokerom. Pravdao se da je to zato da ne napadne druge pse iako Winston nikad nije pokazivao agresiju.

Moskovski psi čuvari poznati su kao izrazito velik pasmina, a nastalli su miješanjem kavkaskog ovčara i bernardinca. Unatoč svojoj veličini zapravo su loši čuvari jer su iznimno pitomi, nježni i dragi, a i lijeni da bi se previše kretali. Vole biti blizu vlasnika, zaigrani su i obožavaju se maziti. Zovu ih ‘nježnim divovima’ među psima.

Osoblje skloništa pustilo je pse na skrbi malo iza ponoći u vanjski prostor jer su pretpostavili da je vatromet gotov. No, nakon nekoliko minuta eksplodirao je novi nalet raketa nedaleko od centra za životinje i jako uznemirio nekoliko pasa.

Neki su uspjeli pobjeći natrag unutra, no Winston, koji je bio težak 80 kg, u panici se pokušao sakriti ispod drvenog poda verande. Nažalost, prostor je za njega bio premalen i Winston je uginuo, piše Daily Mail.

Vlasnica skloništa Emma Billington (40) rekla je: ‘Apsolutno je mrzio glasne zvukove. Psi su bili vani kad je počelo pucati i odjednom su svi koji se boje pojurili natrag. Opazili smo da njega nema. Čini se da je imao srčani udar i zaspao je ispod verande. Želimo upozoriti ljude koliko su petarde i vatrometi loši za pse i životinje općenito. Ne znam zašto vieš ima potrebe za tim… Njega je to ubilo. Cijeli je život patio, strašno patio, i to zbog ljudi. A bio je najodaniji pas kojeg sam upoznala.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:23