LJUBAV U DOBA KORONE

FOTO: VIJEST KOJU SE ČEKALO ČITAVO DESETLJEĆE Divovske pande iskoristile priliku kada ih nitko nije mogao gledati...

 
 AFP

Ying Ying i Le Le, dvije divovske pande više od 13 godina žive zajedno u hongkonškom zoološkom vrtu, ali tek sada, točnije u ponedjeljak, su se prvi put uspješno parile. Vijest je to koja je u svijetu poznavatelja životinja izazvala pravo oduševljenje jer su pande poznate po nezainteresiranosti za reprodukciju.

Sezona parenja kod pandi traje samo nekoliko dana godišnje, a ovaj par upravo je probudio zaspalu nadu da bi se populacija ove ranjive životinjske vrste mogla povećati.

Bez obzira na to žive li u divljini ili zatočeništvu, velike pande rijetko pokazuju interes ili vještinu za parenjem, ugrožavajući na taj način vlastiti opstanak i čineći rijetke prigode parenja dostojnima priznanja.

Možda je samo riječ o tome da su Ying Ying i Le Le trebali malo privatnosti kako bi se neometano mogli baciti na akciju. Naime, zoološki vrt Ocean Park zatvoren je 26. siječnja u sklopu mjera poduzetih s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa.

- Otkako su Ying Ying i Le Le stigli u Hong Kong 2007. zaposlenici su od 2010. godinama neuspješno pokušavali navesti par na zbližavanje i parenje, rekao je Michael Boos, izvršni direktor za zoološke poslove i očuvanje u Ocean Parku.

- Uspješan proces prirodnog parenja je predstavlja nevjerojatno uzbuđenje za sve nas jer su šanse za začećem puno veće nego prilikom umjetnog oplođivanja, rekao je.

This handout photo provided by Ocean Park Hong Kong on April 7, 2020 shows giant pandas Ying Ying and Le Le mating at Ocean Park in Hong Kong on April 6, 2020. - Stuck at home with no visitors and not much else to do, a pair of pandas in Hong Kong finally decided to give mating a go after a decade of dodging the issue. (Photo by Handout / Ocean Park Hong Kong / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
AFP

Proći će još nekoliko tjedana prije nego što doznamo je li parenje bilo plodonosno. Trudnoća kod pandi prosječno traje 135 dana, a ultrazvukom se mladunčad može detektirati tek 14 do 17 dana prije dolaska na svijet.

Ying Ying i Le Le, oboje 14-godišnjaci, slijedili su klasičnu pjesmu i ples sezone parenja. Ying Ying se nešto više nego inače igrao u vodi, a Le Le je označavala njegovo stanište svojim mirisom i tražila njegov miris. Tipično udvaranje u svijetu pandi.

Kada su vidjeli da su se hormonalne razine Ying Yinga promijenile svi u zoološkom vrtu su shvatili da bi moglo doći do parenja, a znali su da bi ponedjeljak ujutro bilo idealno vrijeme za akciju.

Osoblje se okupilo pokraj kamera i napeto promatralo naijščekivaniji događaj u Ocean Parku.

Razdoblje parenja velikih panda je od ožujka do svibnja. Većina koćenja pada u kolovoz ili rujan, a veličina okota je jedno ili dva mladunca, rijetko tri. Novorođene pande su vrlo sitne, teški su od 90 do najviše 130 grama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:03