ŽIVA REKLAMA

FOTO: ZAGREBAČKA TRGOVINA DRVNOM GRAĐOM STAVILA ŽIVE ZEČEVE U IZLOG DA PRIVUČE KUPCE 'Žao nam je što je naša namjera krivo shvaćena'

 Facebook

ZAGREB - Tri mala, živahna kunića dva su dana provela trčkarajući po piljevini smještenoj u izlogu zagrebačke trgovine Furnir. Riječ je o trgovini specijaliziranoj za prodaju drvne građe, koja se nalazi u Heinzlovoj ulici. Oni životinje ne prodaju, već su kuniće u izlog smjestili kako bi svojim kupcima uljepšali Uskrs. Kod njih su ove ljupke životinjice trebale provesti sedam dana, no zbog nerazumijevanja okoline, kažu nam u trgovini, ranije su vraćene u uzgajivačnicu.

U Furniru kažu kako im je žao što je njihova namjera shvaćena krivo. Željeli su, kažu, uveseliti kupce. Svi oni su ulazili u trgovinu, mazili kuniće i prema njima su se jako lijepo ponašali. Doduše, kaže voditelj centra, već 15 minuta nakon što su životinjice stavili u izlog, jedna je gospođa uzrujano primijetila kako životinjama nije mjesto u izlogu. Zbog sve većeg broja prigovora, životinje su na kraju vratili.

- Imali su vodu i piljevinu, nadstrešnicu ispod koje su se mogli skloniti od sunca, a osim toga, naš izlog gleda na istok u sunce tuče u njega samo kratko vrijeme. U svakom slučaju, mi ne prodajemo životinje, to nam nije posao, i imali smo dobru namjeru. No, neki ljudi su očito krivo shvatili naš pokušaj da im uljepšamo ove predblagdanske dane - kaže Marijan Marenščak, voditelj centra i dodaje kako su se mnogi interesirali što će s kunićima biti nakon Uskrsa. Dogovor s uzgajivačem je bio isključivo posudba, kaže Marenščak - kuniće nisu namjeravali zadržati, a dobili su ih na posudbu samo zato što je jedan od njihovih dobavljača uzgajivač. Iako su se najprije na Facebook stranici tvrtke pohvalili ljubimcima u izlogu, fotografije su na kraju uklonili pod pritiskom kupaca.

Aktivisti za spas životinja pobunili su se protiv ovakvog postupka. Naime, Zakon o zaštiti životinja zabranjuje da se životinje izlažu nepovoljnim temperaturama i ne dozvoljava da im se ograniči kretanje na način koji im uzrokuje strah. Osim toga, propisuje da se kućnim ljubimcima moraju osigurati uvjeti držanja u skladu s njihovim potrebama. Za kršenje tih odredbi propisana je kazna od 30 do 50 tisuća kuna. Doduše, zakon se ne bavi ovakvim slučajevima - propisuje uvjete u kojima životinje moraju držati u trgovinama koje se bave njihovom prodajom, ali ne i trgovine koje ih samo izlažu. No, aktivisti kažu kako je u ovom slučaju pitanje je li zakon prekršen, no čak i da nije, trgovci ne bi trebali posezati za ovakvim načinima reklamiranja.

- Ovakvi postupci nisu u skladu sa zakonom o zaštiti životinja, ali možda je i važnije da nas osnova logike i etike vodi prema tome da osudimo držanje životinja u izlogu. Životinje nisu izlošci, već živa bića - kaže Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Tek zadnji u nizu slučajeva

Nije ovo prvi slučaj u kojem se trgovci služe životinjama da bi privukli kupce. Zadnji takav slučaj zabilježen je, doduše, davne 2005. godine, kada su se u izlozima nekoliko trgovina Kaptol centra nalazile okrugle posude s ribicama. One su se nalazile u posudama bez filtera, a refleksija staklene okrugle posude ribama je zadavala stalne glavobolje. Pošto se ni u pet shopovima zaposlenici često ne znaju dovoljno dobro brinuti o životinjama koje prodaju, isticali su tada Prijatelji životinja, očito je da trgovci u ovom slučaju znaju čak i manje.

Bilo je toga još: te iste godine ribice u izlogu držale su i dvije trgovine u Roberto u centru grada, a istu su situaciju imali i u galeriji Klovićevi dvori, koji su u sklopu jedne izložbe ribice izlagali svjetlosti s ekrana koja im nije bila primjerena i zbog toga su navodno svakodnevno ugibale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:59