ZMIJOLJUBAC

MLADIĆA UGRIZLA NAJOTROVNIJA ZMIJA NA SVIJETU Nakon četiri dana probudio se iz kome, ali očito nije naučio lekciju: 'On je moj dobar frend!'

 
Nathan Chetcuti
 Facebook: Nathan Chetcuti

Nathan Chetcuti (20) iz Australije prije dva tjedna imao je gotovo fatalni susret s najotrovnijom zmijom na svijetu, kopnenim taipanom kojeg drži kao ljubimca.

Mladog zmijoljupca, koji ima i svoj YouTube kanal gdje priča o zmijama i pokazuje svoju "zbirku" ljubimaca, hitno je odveden u Redcliffe bolnicu u Brisbaneu 5. studenog nakon što ga je ugrizao njegov ljubimac. Iako je bio u komi četiri dana, Chetcuti se dobro oporavlja od ugriza te je prošlog tjedna pušten kući iz bolnice.

Kopneni taipani inače žive u vrlo izoliranim predjelima Australije, nisu agresivne zmije te su njihovi ugrizi izuzetno rijetki. Toga je svjestan i Chetcuti koji je na sebe preuzeo krivnju zbog ugriza.

- Napravio sam pogrešku. Planirao sam otići na put pa sam istog dana hranio i čistio terarije svojih reptila, što inače ne radim. Tapian (imena "Očnjak", op.a.) je namirisao glodavce u zraku i naprosto poludio od želje za hranom. Nisam dovoljno obraćao pozornost na njega te se izmaknuo s kuke i ugrizao me. Nije bio agresivan, samo je tražio hranu - uvjeravao je novinare mladi zaljubljenik u reptile.

Chetcuti je rekao da je ugriz isprva osjetio samo kao ubod na prstu, ali je uskoro počeo osjećati umor i vrtoglavicu. Na njegovu sreći, pokraj njega je bio prijatelj koji je istog trenutka nazvao hitnu pomoć i tako mu spasio život.

Naime, kopneni taipani imaju najjači otrov od svih zmija na svijetu. Samo 0,025 miligrama njihova otrova je dovoljno da ubije polovicu testne populacije (takozvani LD 50 test), a prosječan ugriz ubrizga 44 miligrama otrova - dovoljno da ubije 100 odraslih ljudi. U slučaju da žrtva ne primi medicinsku pomoć, dovoljno je i 45 minuta da odrasli čovjek premine.

Srećom po Chetcutija, Australija ima iznimno dobru medicinsku pomoć za žrtve ugriza otrovnih zmija, a protuotrov je široko dostupan.

- Uspio sam ostati hladan u toj situaciji što mi je vrlo vjerojatno kupilo više vremena. Ali da, bio sam vrlo blizu tome da danas više ne budem ovdje.

Usprkos bliskom susretu sa smrti mladi Australac zadržat će "Očnjaka":

- On je moj dobar prijatelj. Već sam se igrao s njime i hranio ga nakon povratka kući. Moja strast prema zmijama danas je veća nego ikada prije!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:15