BOGATA LJUBIMICA

MRZOVOLJNA MAČKA VIŠE NEĆE BITI TAKO MRZOVOLJNA Grumpy cat dobila tužbu za autorska prava, isplatit će joj više od 4 milijuna kuna

 
 Danny Moloshok / REUTERS

Vlasnici najpoznatije internetske mačke, Grumpy Cat, dobili su tužbu u slučaju kršenja autorskih prava prema kojoj joj proizvođač kave Grenade mora isplatiti 710.000 dolara (više od 4 milijuna kuna).

Mrzovoljna mačka pravog imena Tardar Sauce postala je internetska senzacija zahvaljujući svojem uvijek mrzovoljnom izrazu lica koji je zapravo posljedica medicinskih poremećaja - patuljastog rasta i krivo zarasle čeljusti. Popularnost joj je donijela pojavljivanje u filmovima, na televiziji i niz proizvoda s njezinim imenom i likom, piše Guardian.

Njezini su vlasnici vrlo brzo nakon širenja popularnosti zaštitili njezino ime i zabranili korištenje njezina lika i djela bez njihove dozvole. Zato im sad kompanija Grenade prema odluci federalnog suda u Kaliforniji mora isplatiti visoku odštetu jer su prekršili uvjete ugovora o korištenju njezinih slika.

Vlasnik kompanije je 2013. sklopio ugovor vrijedan 150.000 dolara prema kojem su počeli posluživati kavu nazvanu ‘Grumppucinos’ sa slikom Mrzovoljne mačke. Međutim, vlasnici su odlučili podići tužbu nakon što je Grenade počeo prodavati i pakiranu kavu i majice s njezinim likom.

Grumpy Cat arrives with his owner Tabatha Bundesen at the 2014 MTV Movie Awards in Los Angeles, California  April 13, 2014.  REUTERS/Lucy Nicholson (UNITED STATES - Tags: Entertainment)  (MTV-ARRIVALS) - TB3EA4D1U3L8H
Lucy Nicholson / REUTERS
Mrzovoljna mačka s vlasnicom Tabathom Bundesen

Proizvođač kave podignuo je protutužbu u kojoj su tvrdili da se kompanija iza Mrzovoljne mačke nije držala dogovora o promociji kave na njihovim profilima na društvenim mrežama.

Sudac je na koncu presudio u korist mačke odredivši da joj moraju isplatiti oko 4,2 milijuna kuna odštete. Petogodišnja Tardar navodno se pojavila na suđenju, ali ne i na izricanju presude.

A post shared by Grumpy Cat (@realgrumpycat) on

A post shared by Grumpy Cat (@realgrumpycat) on

A post shared by Grumpy Cat (@realgrumpycat) on

A post shared by Grumpy Cat (@realgrumpycat) on

A post shared by Grumpy Cat (@realgrumpycat) on

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:32