GRICKA ŠTAKORE I PREPELICE

NAJSTARIJI ALIGATOR NA SVIJETU ŽIVI U BEOGRADU Muja je svjedok vremena: Preživio je Drugi svjetski rat, komunizam, raspad SFRJ, Miloševića...

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.08.2018. u 11:39

Marko Djurica / Reuters

Aligator Muja u zanosu konzumacije obroka

 

Američki aligator Muja za kojega se vjeruje da je najstariji živući pripadnik svoje vrste, još uvijek je dobrog zdravlja i apetita u 80. godini i udobno živi u beogradskom zoološkom vrtu gdje je stigao prije Drugog svjetskog rata.

Naraštaji Beograđana i brojni turisti pristižu u tamošnji ZOO baš zbog Muje, kojega mogu vidjeti kako gricka štakore i prepelice. Pokretljivost mu se tijekom godina smanjila pa ponekad i promaši svoju metu.

Jedini zdravstveni problem koji je američkog aligatora dosad mučio bila je gangrena, zbog koje su mu 2012. godine morali amputirati desnu prednju kandžu.

Marko Djurica / Reuters

Aligator Muja

 

"Dobrog je zdravlja, nema problema s prehranom i u dobroj je formi za svoje godine. Nadamo se da će ostati u takvom stanju još godinama”, rekao je direktor ZOO-a Srboljub Aleksić.

Muja je stigao u Beograd iz Njemačke još 1937. godine, a u novinskom članku objavljenom prilikom njegova dolaska pisalo je da je tada imao dvije godine.

Marko Djurica / Reuters

Aligator Muja u lovu na obrok

 

Najstariji američki aligator preživio je dva bombardiranja Beograda, njemačko 1941. godine, a zatim i savezničko 1944., kada je izgubljena službena dokumentacija o njegovom premještaju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo