TIGAR MARATONAC

U PET MJESECI PREŠAO 1300 KM I DVIJE DRŽAVE Danju se uglavnom odmarao, noću putovao te lovio, a imao je i jedan bliski susret s čovjekom

 Ilustracija / John T.L / Alamy / Profimedia

Dvoipolgodišnji tigar opremljen radioovratnikom prošao je najdužu "šetnju" ikad zabilježenu u Indiji - kako je objavio BBC, životinja je u razdoblju od pet mjeseci proputovala čak 1300 kilometara, najvjerojatnije u potrazi za plijenom, teritorijem ili ženkom.

Tigar je u lipnju napustio svoj dom u utočištu za divlje životinje Tipeshwar u zapadnoj indijskoj državi Maharashtri, a na proputovanju do susjedne države Telangane samo je jednom imao bliski susret s čovjekom - dok se odmarao u šikari, u istu je kročila skupina ljudi, a tigar je, braneći svoj teritorij, jednu osobu napao i slučajno ozlijedio.

Dužnosnici za zaštitu divljih životinja kažu kako se spomenuta najveća vrsta mačke u svijetu svakih sat vremena prati putem GPS satelitskih podataka, a kretanje joj je u posljednjih devet mjeseci zabilježeno na čak više od 5000 lokacija.

Dr. Bilal Habib, biolog s indijskog Instituta za divlje životinje, rekao je kako se tigar danju uglavnom odmarao, a noću putovao te ubijao divlje svinje i stoku kako bi se prehranio.

No tigra bi, slažu se dužnosnici, trebalo što prije zarobiti i premjestiti u najbližu šumu kako bi se izbjegle nenamjerne nezgode. Osim toga, postoji i velika mogućnost da istraživači uskoro izgube kontakt sa životinjom jer se baterija njezina radioovratnika već ispraznila za 80%.

Inače, broj tigrova u Indiji se povećao, ali njihovo stanište se smanjuje, kao i plijen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:35