SMRTONOSNO

VIDEO: POSJETILI SMO IZLOŽBU 'NAJOTROVNIJE ZMIJE NA SVIJETU' I DRUŽILI SE S KRALJEVSKIM PITONOM Impozantna kolekcija zadivit će ljubitelje gmazova

 Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

Kraljevski piton pod rukom nije bio hladan kako sam očekivao. Dapače, bio je poprilično topao. Prema uputama, primio sam ga jednom rukom za rep, a drugom bliže glavi. Imao sam osjećaj kao da ima nešto kože viška. Rekao bih da je dugačak otprilike 50-tak centimetara. Dok sam ga držao u rukama nije bio pretjerano aktivan, ali se stalno mrdao. Sigurno sam ja njemu bio još topliji.

'Ovaj ima 35 godina', kaže mi ljubazna čuvarica izložbe 'Najotrovnije zmije svijeta' koja je u ponedjeljak otvorena u zagrebačkoj Importanne Galleriji nakon tri godine gostovanja u Zadru. Drugim riječima, idealan za liječenje ofidiofobije.

Damjan Raknić / HANZA MEDIA

Damjan Raknić / HANZA MEDIA

Damjan Raknić / HANZA MEDIA

Damjan Raknić / HANZA MEDIA

Na izložbi su osim ovog neopasnog 35-godišnjaka izložene neke od najpoznatijih svjetskih zmija poput najveće otrovne zmija na svijetu - Kraljevske kobre. Mužjak Elvis star je 6 godina i već sada je dug skoro 4 metra. Posjetitelji će također moći vidjeti čuvene crne mambe, zelene mambe, gabonsku ljuticu, kobre pljuvačice, razne čegrtuša, boe i pitone te mnoge druge zmije.

Uz zmije, posjetitelji izložbe moći će vidjeti i gila bradavičara - jedinu vrstu otrovnog guštera na svijetu.

Projekt 'Čudesan svijet zmija' pokrenut je 2013. s izložbom u Zagrebu i do danas je izložbu vidjelo oko 50 tisuća ljudi. 'Čudesan svijet zmija' jedna je od najvećih privatnih zbirki živih zmija u Europi.

'Zbirka koju posjedujem jedinstvena je na ovim prostorima a stvara se već preko 20 godina te sadrži preko 40 vrsta zmija, ukupno preko 150 jedinki. Kolekcija između ostalog sadrži: najveću otrovnicu na svijetu - kraljevsku kobru, 4 vrste mambi, uključujući i jednu od najopasnijih zmija na svijetu - crnu mambu, 10 vrsta čegrtuša, Gabonsku ljuticu i niz drugih vrlo rijetkih zmija iz svih krajeva svijeta', kaže Neven Vrbanić, vlasnik kolekcije i osnivač projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:56