I njima treba skrb

VIDEO: Psi u Japanu svoje posljednje dane mogu provesti u staračkom domu

O ljubavi koju psi donose svojim dolaskom u dom vlasnika bespredmetno je govoriti. Onaj dio, koji se tiče njihovog odlaska, bolna je tema o kojoj se nerado raspravlja. Kada ljubimci uginu, s njima odlazi i dio srca njihovih vlasnika...
 Roken Honpo

U situacijama kada su ljubimci u poznim godinama ili neizlječivo bolesni veterinari nerijetko preporučuju eutanaziju. Postupak je poznatiji pod nazivom "uspavljivanje" koji je netočan, ali se koristi kao izraz za humano ubijanje životinja. Naime, uspavljivanje je samo dio ovog postupka, koji pored davanja sedatativa za spavanje podrazumijeva i ubrizgavanje injekcija koje dovodi do prestanka rada srca.

U Japanu postoji još jedna opcija, a ona podrazumijeva ostavljanje ljubimaca u staračkom domu. Ako vlasnik više nije u mogućnosti brinuti se za svog nepokretnog ili vrlo teško bolesnog psa koji zahtijeva 24-satnu njegu, može ga smjestiti u utočište pasa u Tokiju koje se zove Roken Honpo (Stari pas Honpo). Prema podacima International Business Timesa, ova azijska zemlja ima više registriranih pasa nego djece. Točnije, pasa ima 20 milijuna, a djece mlađe od 15 godina tek 16 milijuna.

U ovom staračkom domu trenutačno boravi stotinjak pasa, a kroz njega je do sada prošlo nekoliko stotina. Svi oni boluju ili su bolovali od različitih bolesti – od demencije do bolesti kostiju i zglobova. Neki nisu mogli više ni hodati, a neki su koristili kolica kao pomagala. Ovisno o stanju i konkretnoj bolesti, neki među stanovnicima ovog staračkog doma nosili su pelene, a nekima je bilo potrebno ručno hranjenje.

Roken Honpo
Bez obzira na razlog zbog kojeg su smješteni u prihvatilište specijalne namijene, svi psi su pod neprestanim nadzorom veterinara.

Cijena boravka u ovom staračkom domu ovisi od veličini ljubimca. Kako bi ljubimac i u poznim godinama imao njegu kakvu zaslužuje, cijena mjesečnog smještaja je oko 4.200 kuna (600 američkih dolara).

I kod nas postoji inicijativa pojedinih udruga za zaštitu životinja da se u dogledno vrijeme otvori sličan starački dom za kućne ljubimce o kojima se vlasnici više ne mogu samostalno brinuti, a nikako ne pristaju na opciju tzv. "humanog ubijanja životinja".

Pogledajte video u kojem vlasnica Akiko Hoshino govori o svojim razlozima zbog kojih se odlučila u dom smjestiti svoju 17 godina staru kujicu Nene, pasmine Shiba Inu koja više nije mogla hodati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:36