SADA STUDIRA U AMERICI

VIDEO: UPOZNAJTE SONITU, NAJMAĐU REPERICU IZ AFGANISTANA Uz pomoć ove pjesme uspjela je pobjeći od dogovorenog braka

 Screenshot

Afganistanka Sonita Alizadeh (19) koja je imala samo 10 godina kada su je njezini roditelji pokušali dogovoriti njezin brak u zamjenu za novac, progovorila je o bijegu od svoje sudbine i video spotu kojeg je objavila na YouTubeu,a koji joj je promijenio život.

- Nisam bila tužna tada jer nisam znala o čemu moja majka priča - kazala je za BBC Sonita misleći na prvi pokušaj njezine majke da ju proda.

- Bio je to prvi put da su roditelji obratili pažnju na mene i kupili mi novu odjeću - prisjetila se Sonita.

Dogovor za prvi brak tinejdžerke čija je obitelj iz ratom zahvaćenog Afganistana pobjegla u Iran kada je imala osam godina, je propao. No kada je navršila 16, majka joj je ponovno rekla da se mora udati za muškarca kojeg nije poznavala.

Majka joj je kazala kako će se morati vratiti u Afganistan jer njezin brat treba 7000 dolara za miraz, a ako nju prodaju, zaradit će 9000 dolara.

- NIsam mogla disati ni govoriti. Kad mi je majka rekla da će me morati prodati, srce mi se slomilo. Shvatila sam da za razliku od mog brata, ništa ne vrijedim. Nitko me nije razumio - ispričala je Sonita koja je iskustvo poistovjetila sa smrti.

Ipak, Sonita je odbila poći sa svojom majkom i počela snimati rap pjesmu u znak prosvjeda protiv dogovorenih brakova kroz koje prolazi oko 15 posto djevojčica iz Afganistana svake godine.

Tinejdžerka koja nije mogla raditi u Iranu jer nije imala legalne dokumente, naučila je čitati i pisati dok je čistila kupaonice jedne nevladine organizacije.

Počela je pisati pjesme nakon što je čula Eminema, a na posljetku je počela i snimati pjesme, iako je takva stvar ilegalna za žene ako nemaju dopuštenje iranske vlade.

Inspiraciju za video spot 'Brides for Sale' (Mladenke na prodaju) dobila je kada je vidjela modrice na licu jedne svoje prijateljice.

- Bila je tiha i nije ništa htjela reći. Kad sam ju pogledala, vidjela sam spot u svojoj glavi - otkrila je.

U spotu koji je objavila 2014. godine Sonita nosi veo, pokrivena je modricama i repa: - Šaptat ću, kako me nitko ne bi čuo da pjevam o djevojkama koje su na prodaju. Moj glas ne smije se čuti jer je protiv šerijatskog zakona.

Sonitin spot brzo se proširio Internetom i završio na Afganistanskoj televiziji. Čak je i njezina majka bila zadovoljna i govorila kako je njezina kći 'dobra'.

Nekoliko mjeseci kasnije, Soniti je ponuđena puna školarina kako bi studirala glazbu na Wasatch akademiji u američkoj saveznoj državi Utah.

Sonita je nastavila snimati rap pjesme i radi kao aktivistica koja se bori protiv dogovorenih brakova.

- U mojoj zemlji dobre djevojke moraju šutjeti, ne govoriti o svojoj budućnosti i slušati obitelj. Dobra djevojka znači biti poput lutke s kojom se svatko može igrati - ispričala je Sonita nedavno na skupu 'Women in the World' u Londonu.

- Kada je moja majka donijela odluku da će me prodati, nisam se predala jer sam u glavi za sebe zamislila lijepu budućnost. I nisam se mogla pomiriti s tim da moram zaboraviti na moje snove - kazala je Sonita i dodala kako je isprva njezina rap muzika bila noćna mora za njezinu majku, koja se udala kad je imala 13, a sada je jedna od njezinih najvećih obožavateljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:35