ANA LAURA KAPETANOVIĆ

ZDRAV ŽIVOTNI STIL LIJEPE HRVATSKE MANEKENKE SVJETSKOG GLASA Kako su me sirovo veganstvo i joga spasili od depresije

Lanvinova muza snimala je editorijale za Elle i Harper’s Bazaar, no radije razgovara o prehrani nego o modi
 Vlado Kos/CROPIX

Lijepa hrvatska manekenka svjetskog glasa Ana Laura Kapetanović snimala je editorijale za magazine kao što su Elle, Cosmopolitan, Harper’s Bazaar, Grazia, Leon i Numero, radila je za Givenchy, Gucci, Dior i Emanuel Ungaro, a modni svijet je posebno pamti kao muzu dizajnera Albera Elbaza iz pariške modne kuće Lanvin. Nedavno je snimila i modni editorijal za osječki modni brend Lakabu.Međutim, lijepa 23-godišnja Slavonka radije govori o svom zdravom stilu života nego o modi.

Obiteljska tragedija

- Volim svoj posao, ali nisam sigurna da o modi dovoljno znam - kaže nam skromno. Ali zato o sirovom veganstvu zna puno i to znanje rado prenosi ljudima iz svoje okoline. Takvoj prehrani i životnoj filozofiji, koja uključuje jogu i meditaciju duguje svoj život. To ju je svojedobno spasilo - govori nam simpatična Osječanka

- Prije nekoliko godina, nakon smrti dva vrlo bliska člana obitelji i prometne nesreće u kojoj mi je majka ostala invalid, počela je moja bitka s depresijom, životom u tami samookrivljavanja, unutarnjeg gnjeva, pa sam imala velike probleme s prihvaćanjem sebe same i situacije u kojoj sam se našla - kaže nam Ana Laura. Prolazila je kroz faze s kojima se tada nije znala nositi pa joj je jedan prijatelj, kako bi joj pokušao pomoći, dao knjige o filozofiji, životu, jogi i meditaciji...

-Ubrzo sam došla do zaključka da život jedne životinje ne vrijedi ništa manje od mog i da svi mi osjetilni stanari ovog planeta imamo jednako pravo na život i slobodu. Prestala sam jesti meso, mlijeko, jaja i koristiti proizvode koji su produkt iskorištavanja ili ubojstva životinje. Tada sam naišla i na knjigu “80/10/10” dr. Douglasa Grahama o sirovom veganstvu te počela slijediti savjete iz knjige i osjećala se odlično. Prvi put u životu sam se zapravo brinula o sebi i svom tijelu. Shvatila sam važnost brige o tijelu u kojem živimo i utjecaja koji hrana ima na naš organizam. Hrana koju jedemo postaje dio nas, a mi biramo hoćemo li u sebe unositi život ili smrt - objašnjava nam ljepotica.

Velike promjene

Zahvaljujući tom režimu prehrane iskusila je nevjerojatne promjene izvan i unutar svog tijela. Koža joj je, navodi, ubrzo postala čista i sjajna, oči bistrije, a bjeloočnice vrlo svijetle. Razina energije joj je porasla pa iako nikada nije imala volje za tjelovježbu, ona je danas njezina dnevna rutina.

Ana Laura većinu ove godine provela je na Tajlandu gdje je odradila brojne kampanje, a zemlju je toliko zavoljela da je postala destinacija na koju planira odvesti svoju obitelj i u budućnosti i živjeti.

Tamo je počelo i njezino “fruitarijanstvo”, što znači da joj minimalno 90 posto dnevnih kalorija dolazi samo iz voća.

- Voće koje se prodaje na tržnicama na Tajlandu je savršeno! Lokalno uzgojeno, organsko, sezonsko, te vrlo zrelo i slatko - komentira.

Ljudi iz njezine okoline uočili su pozitivne promjene na njoj pa je neke i inspirirala da postanu vegani.

- Nekoliko kolegica manekenki nakon samo nekoliko tjedana života sa mnom počelo je jesti mnogo više svježeg voća i povrća te su se odlučile hraniti mnogo zdravije, a neke su čak postale veganke. Ni mom zaručniku nije bilo teško prebaciti se na veganstvo. A moja mama u samo nekoliko mjeseci veganske prehrane izliječila je psorijazu, regulirala tlak te smanjila broj lijekova - kaže. Ponukana vlastitim iskustvom i time što je inspirirala ljude oko sebe, želi širiti ideju o tome. Zato redovito na Instagram profilu objavljuje što jede, a napravila je i YouTube kanal gdje objavljuje videomaterijale. Krajem prošle godine potpisala je ugovor s agencijom u New Yorku koji će joj uskoro biti novi dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:58