OMOGUĆAVA PLIVA

Agencija za lijekove: Internet je prepun opasnih lažnih lijekova za bolji seks

    AUTOR:
    • Silvija Novak

  • OBJAVLJENO:
  • 10.07.2017. u 08:57

Pills., Image: 300683279, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BSIP
Profimedia, BSIP

Na crnom tržištu Hrvatske kolaju lažni, krivotvoreni lijekovi koji obećavaju bolji seks. Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode upozorava: kupnja lijekova na crnom tržištu može biti vrlo opasna jer je u većini slučajeva podrijetlo tih lijekova nepoznato, njihova kakvoća je upitna te je vrlo često riječ o krivotvorenim lijekovima koji ozbiljno mogu ugroziti zdravlje ljudi.

Najviše krivotvorenih lijekova ima na internetu pa HALMED upozorava hrvatske građane da lijekove, iz sigurnosnih razloga, kupuju isključivo u ljekarnama jer se tamo nalaze provjereni i odobreni lijekovi.

Zakonom o lijekovima koji je stupio na snagu ulaskom Hrvatske u EU predviđena je mogućnost prodaje lijekova preko interneta, međutim time je za hrvatske građane predviđena isključivo prodaja lijekova koji se izdaju bez recepta, i to samo iz ovlaštenih e-ljekarni sa sjedištem u Hrvatskoj koje nose oznaku sigurne ljekarne EU. Trenutačno se u Hrvatskoj očekuje donošenje Pravilnika koji će detaljno propisati uvjete otvaranja i rada e-ljekarni pa u Hrvatskoj zasad s radom nije započela nijedna ovlaštena e-ljekarna.

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), procjenjuje se da je oko 50% lijekova koji se prodaju preko internetskih stranica krivotvoreno. Podaci SZO-a pokazuju da se u razvijenim zemljama najviše krivotvore lijekovi za poboljšanje stila života, kao što su lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije, lijekovi za liječenje pretilosti, intelektualni stimulansi, kortikosteroidi, antihistaminici i slično. Prema nekim pokazateljima, zarada od krivotvorenih lijekova višestruko premašuje čak i zaradu od prodaje droge.

Erektilna disfunkcija liječi se lijekovima iz skupine inhibitora fosfodiesteraze 5 (inhibitori PDE5), u koje se ubrajaju sildenafil, vardenafil i tadalafil. Lijekovi s navedenim djelatnim tvarima odobreni su i u Hrvatskoj te se svi navedeni lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije smiju izdavati isključivo na recept liječnika.

Što su dodaci prehrani i zašto ne liječe

Razni oglasi kojima mame “nevjerojatnim” sastojcima “prvi put kod nas” koji liječe “sve u nekoliko dana” zapravo su mamac za naivne, uvjerene da će lako i jednostavno riješiti svoje zdravstvene probleme. No, to nisu lijekovi, to su dodaci prehrani koji nisu prošli proceduru za lijekove, što znači da ne liječe, već samo pomažu u održavanju zdravlja. Iako smiju sadržavati samo one tvari koje se nalaze na popisu europskih “dozvoljenih tvari, i u količini koja nije škodljiva”, ne preporučuje se kupovati ih preko interneta, nego u ljekarnama ili ovlaštenim prodavaonicama, što je jamstvo da je procedura odrađena i da neće škoditi zdravlju. Uz to, u uputama tih proizvoda mora biti naveden sastav, ali i moguće interakcije s nekim lijekovima ili hranom. Također – nipošto ne smije pisati da ti dodaci prehrani liječe ili preveniraju bolest jer to naprosto nisu lijekovi, niti su prošli proceduru za lijekove.

Dodaci prehrani regulirani su zakonodavstvom o hrani te se kontrola njihove kvalitete prije svega odnosi na analizu zdravstvene, odnosno sanitarne ispravnosti, ali ne i na dokazivanje djelotvornosti, kao što je to slučaj kod lijekova.

 

Što je krivotvoreni lijek

Naime, krivotvoreni lijek jest lijek, koji je u cilju prijevare krivo označen s obzirom na identitet i/ili podrijetlo, a može sadržavati ispravne ili krive sastojke, biti bez djelatnih tvari ili sadržavati pogrešne količine djelatnih tvari te biti u krivome ili krivotvorenom pakiranju. Krivotvoren može biti izvorni (inovativan) i istovrsni (generički) lijek. Krivotvoreni lijekovi rezultat su organiziranog kriminala koji ih plasira na tržište isključivo u svrhu stvaranja dobiti.

 

Interpol zaplijenio 12 milijuna opasnih lažnih lijekova

Interpol predvodi i koordinira operaciju Pangea, koju provode policija, carina, nacionalne agencije i druga regulatorna nadležna tijela za lijekove diljem svijeta, s ciljem borbe protiv prodaje krivotvorenih lijekova. U akciji Pangea IX, provedenoj u 2016. godini u 103 zemlje, prema završnom izvješću, otkriven je i prekinut rad 4937 internetskih stranica povezanih s prodajom lažnih i krivotvorenih farmaceutskih proizvoda i lijekova, uhićene su 393 osobe uključene u navedene ilegalne aktivnosti te je zaplijenjeno oko 12,5 milijuna potencijalno opasnih lijekova u vrijednosti od oko 374 milijuna kuna.

 

 

ELIPSO

Izdvajamo