PORAZNI PODACI ZA SIJEČANJ 2017.

BROJKE KOJE SU ŠOKIRALE I LIJEČNIKE! U samo mjesec dana od karcinoma u Hrvatskoj umrlo 1200 ljudi, oboljelih je sve više...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 26.01.2017. u 10:38

Goran Mehkek / CROPIX

131004 zagrebklaiceva bolnica onkoloski odijel djecasnimio goran mehkek-zag-

 

Zloćudne bolesti danas su unatoč visokorazvijenoj medicini i brojnim mogućnostima prevencije velika prijetnja svakom čovjeku. U Hrvatskoj od raka svake godine oboli 25 000, a umre 14 000 ljudi. Samo u siječnju tek započete 2017. godine od raka u Hrvatskoj je umrlo gotovo 1200 ljudi.

Zastrašujući podatak još je strašniji s obzirom da su posljednjih godina ovakva oboljenja kod nas u uzlaznoj putanji, te iako je učinjen golem napredak ne samo u područjima rasvijetljavanja mehanizama nastanka zloćudnih bolesti nego i u znatnom poboljšanju dijagnostičkih mogućnosti, još ni izdaleka ne možemo biti zadovoljni sveukupnim postignućima u rješavanju ove borbe.

 

Najčešća sijela zloćudnih bolesti su rak pluća, dojke, debelog crijeva, rektuma, maternice prostate i anusa.

'Najvažnija je primarna prevencija kojom možemo spriječiti nastanak brojnih sijela zloćudnih bolesti. Primjerice, prestankom pušenja možemo prevenirati ne samo rak pluća  već i rak usne šupljine, bubrega i mokraćnog mjehura. Druga važna stvar je otkrivanje onih zloćudnih zloćudnih bolesti koje možemo u velikom postotku otkriti u početnoj izlječivoj fazi bolesti, a to su rak dojke, vrata maternice, trupa maternice, jajnika i debelog crijeva', izjavio je prof. dr. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Hrvatska liga protiv raka osnovana je davne 1966. godine na inicijativu akadamika Ive Padovana, a ove godine obilježava 50 godina postojanja.

Upravo na ovu veliku obljetnicu, 7. veljače održat će se koncert u Lisinskom kojem je cilj prkupiti sredstva za daljnji rad Udruge. Tijekom pet desetljeća borbe protiv opakog raka Udruga je pokrenula i organizirala brojne javnozdravstvene akcije kao što su utrka Terry Fox Run, Dan mimoza, Dan narcisa, Dan dojki, Movember – Brkati studeni, a sve s ciljem osvješćivanja građana o važnosti prevencije zloćudnih bolesti i brige za vlastito zdravlje. U narednim godinama Liga planira djelovati jednako aktivno i društveno odgovorno te zajedno s nadležnim institucijama raditi na projektima koji će imati za cilj smanjenje pojavnosti i umiranja od karcinoma u Hrvatskoj.

Povodom obilježavanja 50. obljetnice, Hrvatska liga za borbu protiv raka organizira gala koncert 'Četiri Tenora i prijatelji' koji se 7. veljače u 19.30 sati održava u KD Vatroslav Lisinski. Zanimljiv repertoar koncerta vodi nas na nezaboravno glazbeno putovanje različitim glazbenim žanrovima a nastupit će renomirani izvođači Četiri Tenora - Đani Stipaničev, Marko Pecotić Peco, Vladimir Garić i Marko Škugor. Kao gošće koncerta nastupaju operna diva Dubravka Šeparović Mušović, Nina Badrić, Zorica Kondža i Radojka Šverko.

Koncert se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Gradske skupštine Grada Zagreba, a prihod od koncerta u cijelosti je namijenjen nadolazećim aktivnostima Hrvatske lige za borbu protiv raka.

 

 

 

Tagovi

ELIPSO

Izdvajamo