OPASNOST ZA ZDRAVLJE

Čak i male količine alkohola mogu nepovoljno utjecati na plodnost muškaraca

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.11.2017. u 18:00

zagreb 290103
ilustracija za tulume
foto:davor pongracic
-mag-
tulum
alkohol
alkoholizam
CROPIX

Alkohol je opasniji za zdravlje nego što se dosad mislilo i može negativno utjecati na plodnost, smatraju znanstvenici sa Sveučilišta u australskom Queenslandu, piše Daily Mail.

Apstiniranje od alkohola se smatra prikladnim za trudnice zbog potencijalnih komplikacija koje bi dijete moglo imati tijekom života, a koje su utvrđene znanstvenim istraživanjima. Međutim, nova istraživanja su pokazala da postoji poveznica izloženosti alkoholu i lošeg razvoja sperme. Nova istraživanja pokazuju da očevi koji piju velike količine alkohola mogu negativno utjecati na zdravlje svog potomstva.

Studije pokazuju da konzumacija alkohola ima negativne efekte na sva područja muškog reproduktivnog sustava, a to posljedično dovodi do nepovoljnih neuroloških, biokemijskih i bihevioralnih posljedica na potomstvo.

U Australiji muškarci na dnevnoj bazi konzumiraju alkohol u velikim količinama. Prema istraživanjima australijski muškarci piju više alkohola nego žene. Podaci kažu da su muškarci tamo dvostruko skloniji od žena da konzumiraju više od dva obična pića dnevno (što je maksimalna preporučena količina) u periodu od godinu dana. Muškaraca koji previše piju je u ovoj studiji bilo 24 posto, a žena 9,8 posto. Oko trećine muškaraca je kazalo da su prekršili preporuku da ni jednom ne prekorače dozu od više od pet običnih pića u istom danu.

Ove brojke su alarmantne kad se uzme u obzir dokaze o utjecaju pretjeranog ili kroničnog konzumiranja alkohola na spermu, kvalitetu sjemena, plodnost i zdravlje djeteta.

Testiranja na životinjama su pokazala da male doze etanola ubrizgane u stomak (doza ekvivalentna onoj kod ljudskog opijanja) čine štetu testisima oštečujući stanice koje kreiraju spermu.

U drugoj eksperimentalnoj studiji zdravlje sperme i plodnost je procijenjena kod mužjaka štakora nakon unošenja alkohola u stomak tijekom deset tjedana. Rezultati su potvrdili da alkohol bitno reducira gustoću i pokretljivost spermija. Nijedan od štakora izloženih alkoholu nije oplodio ženku.

Istraživanja na ljudima su također potvrdila ove rezultate. Studija na 1,221 mladom Dancu (18-28 godina) je pratila konzumaciju alkohola u tjednu prije ispitivanja da bi se ustanovilo efekte na kvalitetu sjemena. Rezultati su pokazali da su se gustoća sperme, ukupni broj spermija i postotak spermija normalnog oblika pogoršavali ovisno o tome koliko su muškarci pili.

Ova poveznica je uočena kod muškaraca koji su popili barem pet alkoholnih pića tjedno, ali je bila najviše izražena kod onih koji su imali uobičajen unos od više od 25 pića tjedno. Ovo pokazuje da čak i umjerena navika konzumacije alkohola s više od pet pića tjedno može negativno utjecati na kvalitetu sjemena.

Nije u potpunosti jasno kako alkohol negativno utječe na razvoj sperme i kako dolazi do zdravstvenih problema za djecu, ali se pretpostavlja da alkohol može izmijeniti mikroklimu unutar testisa, utječući na razvoj spermija.

Važno je da i muškarci shvate da prekomjerno pijenje alkohola može negativno utjecati na njihovo potomstvo i da oprezan pristup alkoholnim pićima prije začeća nije samo ženski problem, piše Daily Mail.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo