FORMULA ZA ZDRAVLJE

ČAROBNO MASLINOVO ULJE IMA I MANJE POZNATI UČINAK Uzmite žličicu prije odlaska u postelju, partnerica će biti oduševljena

Ilustracija
 Goran Šebelić / CROPIX
 

Maslinovo ulje je korisno na mnogo više načina nego što neki misle. Njegovi ljekoviti učinci već su dugo poznati jer maslinovo ulje snižava kolesterol u tijelu i lako je probavljivo. Visoko kvalitetno maslinovo ulje sadrži mnogo vitamina i hranjivih tvari, a bogato je i antioksidansima za koje vjerujemo da sprječavaju nastanak malignih bolesti. Nedavna istraživanja pokazala su, naime, da maslinovo ulje sadrži najmanje četiri vrste antioksidanata koji neutraliziraju oštećene slobodne radikale koji, među ostalim, uzrokuju rak. Zbog visokog sadržaja mononezasićenih masti, smatra se zdravim i dijetalnim uljem, piše Slobodna Dalmacija.

Plod masline skriva tajnu mnogih simbola, pa se povezuje s plodnošću, mirom, moći i slavom, simbol je vječnosti, a Homer je rekao da je maslinovo ulje tekuće zlato!

Puno antioksidanata

Maslinovo ulje je jedna od onih stvari u kojima ne možete uštedjeti previše jer je kvaliteta proporcionalna cijeni. Za pet eura dobit ćete vrlo loše maslinovo ulje, zato ćete morati potrošiti malo više da biste dobili kvalitetan, zdrav i ekološki proizvod. Sadrži mnogo antioksidanata koji pozitivno djeluju na naše tijelo, a sastav maslinova ulja vrlo je sličan sastavu kiselina u našem tijelu, pa se zato maslinovo ulje u našem organizmu metabolizira lakše od većine drugih ulja i masti.

Naravno, vjerojatno nećete koristiti maslinovo ulje za sve ono što ćemo navesti u ovom tekstu, ali će sigurno svatko naći neku novu zanimljivu ideju, među ostalim kako tu i tamo uštedjeti kakvu lipu s maslinovim uljem.

Maslinovo ulje ima širok raspon primjena, a poznato je da njegova ljekovita svojstva pomažu kod mnogih problema. Ne samo da poboljšava okus mnogih jela, nego je i zdravo, pomaže u održavanju kardiovaskularnog sustava u dobrom stanju, pomaže arterijama u održavanju elastičnosti, ne povećava razinu kolesterola, ekstra djevičansko maslinovo ulje ima sastojke koji djeluju kao antioksidansi, štiti nas od slobodnih radikala i djeluje protiv starenja i oštećenja stanica.

Nadalje, uspješno uklanja iz organizma tvari koje su opasne za vitalnost i funkcioniranje stanica. Sadrži visokokvalitetne aminokiseline u velikim količinama koje su važne za funkcioniranje jetre, bubrega, iskorištavanje vitamina B-kompleksa, te sadrži mnogo kalcija, kalija, fosfora, željeza i vitamina B. Ima snažno antibakterijsko djelovanje, čisti kožu i djeluje protuupalno. Stoljećima se maslinovo ulje koristi u kozmetici i medicini za njegovanje kože i mišića, koristi se za liječenje modrica i rana na koži, ali i za poboljšanje zdravlja kose, kojoj vraća sjaj i elastičnost. U narodnoj medicini korišteno je za njegu noktiju, uklanjanje bolova u mišićima, kontrolu probave, snižavanje krvnog tlaka, ublažavanje rada srca itd. Ukratko, maslinovo ulje je izvrsna formula za zdravlje i ljepotu, užitak i zadovoljstvo.

Idealna temperatura

Idealna temperatura za skladištenje maslinova ulja je između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva. Dugotrajno skladištenje na temperaturama većim od 25 stupnjeva može uzrokovati oksidaciju, što narušava okus ulja. Čuvanje na temperaturi nižoj od 10 Celzijevih stupnjeva također se ne preporučuje jer mraz može uzrokovati kristalizaciju i učiniti ga mutnim. No, to ne utječe na kvalitetu ulja, pa ako ga ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi, ponovno će se razbistriti.

Ulje nikako ne smijete čuvati na izloženim mjestima kao što je balkon. Kontakt sa zrakom uzrokuje oksidaciju i razbija ulje, tako da stručnjaci preporučuju da uvijek dobro zatvorite bocu nakon upotrebe. Pretjerana izloženost svjetlu, osobito sunčevu, uzrokuje raspadanje ulja i mijenja mu boju (od žućkaste do žutonarančaste), uzrokujući čudan okus, pa ga sklonite s direktnog svjetla. Obrnuto od vina, čiji se okus s godinama poboljšava, ulja treba koristiti svježa. Što je ulje svježije, to mu je i bolja kvaliteta. Iako nije štetno za zdravlje, maslinovo ulje može razviti neobične okuse osamnaest mjeseci nakon punjenja.

Ulja koja se proizvode, obrađuju i označavaju s BIO certifikatom (iz ekološke proizvodnje) jamče da su maslinici tretirani bez upotrebe kemijskih sredstava, piše Slobodna.

Blagodatima nema kraja

Protiv hrkanja

Prije odlaska na počinak popijte malo maslinova ulja kako biste navlažili mišiće u grlu i na taj način spriječili one dosadne zvukove usred noći koji izluđuju osobu koja s vama dijeli postelju.

Liječi uhobolju

Mnogi se kunu da je maslinovo ulje izvrstan lijek za upalu uha. Uzmite pamučni štapić, stavite na njega nekoliko kapi maslinova ulja i njime nježno očistite uho. Maslinovo ulje također možete zagrijati 30 sekundi u mikrovalnoj pećnici i toplog ga nakapati u uho.To bi trebalo ublažiti bol u uhu.

Pomaže kovrčavoj i oštećenoj kosi

Nanesite malo maslinova ulja na kosu i nježno ga utrljajte. To će dodati vlagu kovrčavoj kosi. Također pomaže kod oštećene kose. Nanesite ga na kosu, pričekajte 30 minuta, a zatim isperite šamponom. Na taj će način vaša prethodno oštećena kosa ponovno zablistati.

Dobro je za kožu

Maslinovo ulje već se dugo koristi u kozmetičke svrhe. Konzumirajući masline i maslinovo ulje, činite uslugu vašoj koži, jer je vlaži i možete ga nanositi izravno na kožu.

Aftershave losion

Maslinovo ulje koristi se kao losion poslije brijanja – nekoliko kapljica ulja nakon brijanja utrljajte u kožu.

Balzam za usne

Može se koristiti i za suhe usne: u omjeru 1:1 pomiješajte maslinovo ulje i rastopljeni pčelinji vosak i dobit ćete izvrsnu kremu za usne.

Poliranje srebra

Maslinovo ulje korisno je i za kućne ljubimce, koristi se kao sredstvo za poliranje srebra, bakra i ostalih metalnih proizvoda, za zaštitu od korozije, za poliranje namještaja (u omjeru 2:1 pomiješajte maslinovo ulje i limunov sok, nanesite na krpu i jednostavno prebrišite namještaj), ili za podmazivanje vrata, pri čemu se nećete morati brinuti o tome da vam ga djeca ne dotaknu za razliku od drugih industrijskih ulja i masti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 13:27