PRSLUK KOJI PRATI STANJE PACIJENTA

FER-ovci Luka Celić i Darko Trogrlić: Naš uređaj će spašavati živote

Zagreb, 280610.Luka Celic i Darko Trogrlic, studenti s FER-a koji su za svoj projekt bezicnog sustava pracenja pacijenata dobili Rektorovu nagradu.Na slici: Luka Celic i Darko Trogrlic.Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
 Sandra Šimunović / CROPIX
Ovaj je uređaj poseban jer se sustav može nadograđivati, a parametri se mogu prilagođavati svakom pacijentu ponaosob

Povećao vam se broj otkucaja srca, sjednite i opustite se! Vaš će vas liječnik uskoro kontaktirati”, ovako će, otprilike, zvučati glasovna poruka bežičnog sustava za personalizirano praćenje zdravlja pacijenata, koji na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva usavršavaju studenti Luka Celić i Darko Trogrlić, dobitnici ovogodišnje Rektorove nagrade.

Što god im je palo pod ruku

Riječ je o jedinstvenom sustavu namijenjenom kroničnim bolesnicima, starijim osobama, ali i aktivnim sportašima, koji bi pratio sve njihove fiziološke parametre, poput temperature tijela, otkucaja srca, disanja ili tjelesnih aktivnosti, a potom bi liječnik ili medicinska sestra na računalu ili putem SMS-a mogli vidjeti što je posrijedi, kakva je eventualna terapija potrebna i treba li pacijent biti hospitaliziran.

Iako na tržištu već postoje komercijalni uređaji koji kod pacijenata prate samo neke od navedenih parametara, studentski rad dvojice FER-ovaca poseban je po tome što se sustav može neprestano nadograđivati, a parametri se mogu prilagođavati svakom pacijentu ponaosob.

Ideju za razvijanje sustava studentima je dao njihov mentor prof. dr. Ratko Magjarević iz Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija FER-a.

Kako je izgledao rad na ovom sustavu?, pitamo Luku i Darka.

- Neke dane smo znali raditi i po 12 i više sati. Po stolovima je uvijek bilo milijun pločica, žičica, lemilica..., koristili smo sve što smo mogli dobiti.

Ima zainteresiranih

U pripremama natječaja za Rektorovu nagradu tri smo tjedna radili dan i noć - objašnjavaju te najavljuju da bi do kraja ljeta mogao biti zgotovljen prvi cjeloviti proizvod.

Naporan rad za njih, kažu, nije im bio opterećenje. To je ono što vole i čime se žele baviti. Osim toga, njihov rad u budućnosti će spasiti mnoge živote, što im i je krajnji cilj. Rektorovu nagradu smatraju priznanjem za mukotrpan rad, a mnogo će im značiti i pri zapošljavanju. Već su razgovarali s pojedinim tvrtkama zainteresiranima za njihov patent.

Ali... - Projekt će sigurno uspjeti. Upitno je samo hoće li u Hrvatskoj netko to prepoznati jer mi nemamo proizvodnju - strahuju Luka i Darko koji su svojim projektom oduševili i na elektrotehničkom fakultetu u Ljubljani .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 08:30