NOV NAČIN LIJEČENJA

FOTO: BRAZILSKI LIJEČNICI OPEKLINE LIJEČE RIBLJOM KOŽOM 'Vrlo je slična ljudskoj, a ubrzava zarastanje u toj mjeri da nema potrebe za nikakvom kremom'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.05.2017. u 23:20

Doctors wrap a child's burnt skin with sterilised tilapia fish skin at Dr. Jose Frota Institute in the northeastern costal city of Fortaleza, Brazil, May 3, 2017. REUTERS/Paulo Whitaker SEARCH
REUTERS

Brazilski znanstvenici već dulje vrijeme eksperimentiraju s novim načinom liječenja teških opeklina na pacijentima, pri čemu koriste kožu slatkovodne ribe tilapije, čime se ublažava bol kod pacijenta te se znatno smanjuju bolnički troškovi.

Dugo se u tretiranju opeklina koristilo zamrznuto svinjsko tkivo koje je, zahvaljujući kolagenu vlažilo opeklinu i obnavljalo kožu.

S obzirom na to da u brazilskim javnim bolnicama nerijetko nedostaje ljudske i svinjske kože za ovakve zahvate, a o umjetnim alternativama koje se koriste u bolnicama na Zapadu nema govora, medicinsko osoblje teške opekline najčešće omotava zavojima i gazom koji se moraju vrlo često mijenjati. Pritom se koža može oštetiti, a postupak je bolan.

A medical volunteer prepares sterilised tilapia fish skin to be applied to patients with burnt skin at Dr. Jose Frota Institute in the northeastern costal city of Fortaleza, Brazil, April 18, 2017. REUTERS/Paulo Whitaker SEARCH
REUTERS
 

Edmar Maciel, brazilski plastični kirurg osmislio je nov tretman pri kojemu koristi kožu slatkovodne ribe tilapije.

Riječ je o vrlo čistoj ribi, a usto i otpornoj na bolesti. Najprije se ribi odstranjuju sitne krljušti, mišići i toksini, a potom se koža razvlači, tretira te pohranjuje u sterilne plastične vrećice i u hladnjak, gdje se može čuvati i do dvije godine.

Krajnji je proizvod koža vrlo slična ljudskoj. Vrlo je savitljiva te se lako oblikuje oko pacijentove rane. Stavlja se izravno na kožu, a potom se omota zavojem. Nema potrebe za bilo kojom vrstom medicinske kreme. Nakon desetak dana liječnici odstranjuju zavoj, a tilapijina koža, koja se u međuvremenu osušila, jednostavno se oljušti.

Doctors wrap a child's burnt skin with sterilised tilapia fish skin at Dr. Jose Frota Institute in the northeastern costal city of Fortaleza, Brazil, May 3, 2017. REUTERS/Paulo Whitaker SEARCH
REUTERS
 

Dr. Maciel je objasnio da tilapijina koža sadrži optimalnu razinu kolagena tipa 1 te je iznimno vlažna, a to su dva važna faktora u liječenju opeklina.

"Tilapijina koža pokazala se puno boljom od uobičajenih terapija u ublažavanju i iscjeljivanju teških opeklina", rekao je. Korištenje tilapijine kože tijekom nekoliko dana ubrzava zarastanje rane te smanjuje potrebu za lijekovima protiv bolova, kaže brazilski znanstvenik Odorico de Morais.

Ističe i da terapija takve opekline bolnicu stoji 75 posto manje od liječenja kremom sulfadiazina koja se najčešće koristi kod opeklina.

Brazilski znanstvenici nadaju se da će se ovakvo liječenje opeklina pokazati i komercijalno isplativim.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo