CALDO DE COSTILLA

JUHA KOJA ĆE VAS 'VRATITI IZ MRTVIH' Kolumbijci se kunu da je ovaj recept jedini pravi lijek za mamurluk

 Cocine con Tuti / YOUTUBE
Zaboravite masne doručke, Kolumbijci imaju puno bolje rješenje

Svašta ljudi preporučuju kao najbolje rješenje za otklanjanje mamurluka, od bogatog engleskog doručka do Coca-Cole, piše Independent. No, građani Bogote, glavnog grada Kolumbije, kunu se u jednu jedinu stvar: juhu imena 'caldo de costilla'.

Juha je jednostavna - sastoji se od junećih rebarca, krumpira, luka i korijandra te možda malo kukuruza šećerca - a lokalno stanovništvo se kune u njezinu mogućnost liječenja mamurluka.

'Vraća vas iz mrtvih', jedan je od građana Bogote rekao za Munchies. 'To nije neka velika tajna. Velike porcije, dobro meso i brzo posluživanje', rekla je vlasnica štale Maria Alicia Rubiana.

Jedna zdjela ove čudotvorne juhe košta otprilike 14 kuna i naširoko je poznata među partijanerima glavnog grada Kolumbije.

Kao dodatak juhi najčešće se poslužuje sok od limete, a neki vole na juhu staviti i sjeckani luk te umak ají, lokalni specijalitet iz zemalja oko Anda.

Nakon konzumacije juhe, oni željni olakšanja najčešće popiju slabu kavu s puno šećera.

Lokalno stanovništvo kaže da masnoća iz juhe rehidrira masne stanice u organizmu brže od bilo čega drugog te da oživljava i pomlađuje nepce.

Diljem Južne Amerike stanovnici općenito preferiraju mamurluk rješavati uz hranu u tekućem obliku. U Peruu je to leche de tigre, liker koji se pravi od ostataka cevichea dok se u Brazilu jede juha od škampa i kokosovog mlijeka.

Caldo de costilla se uobičajeno pravi tako što se rebarca prvo sporo skuhaju u vodi s mladim lukom, soli, krumpirom i češnjakom do raspadanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:09