OPASNA EPIDEMIJA

KONFUZIJA OKO KORONAVIRUSA Sumnja se u testove, neke zemlje imaju previše 'lažno negativnih rezultata': Evo u čemu je problem

 AFP

Posljednjih dana vlada konfuzija oko pravog broja zaraženih i umrlih od Covida-19 (koronavirus). Naime, ne samo da se dio pacijenata dijagnosticira uz pomoć CT snimanja pluća bez čekanja rezultata testiranja, ne bi li se što brže postavila dijagnoza, nego se počelo sumnjati i u testove jer iz dijela zemalja stižu vijesti da “ima previše lažno negativnih rezultata”.

U nekoliko zemalja navodno su kod dijela pacijenata sa simptomima Covida-19 testovi bili negativni. Stoga ne čudi da su u kineskoj pokrajini Hubeiju počeli brojiti oboljele prema simptomima ne čekajući rezultat testiranja pa je, kažu, to među ostalim razlog tako naglog skoka novooboljelih.

Što se tiče testova, stručnjaci kažu da se tzv. PCR testovi široko koriste za dijagnostiku i drugih virusa, poput HIV-a ili gripe i visoko su pouzdani, odnosno imaju malo lažno pozitivnih ili negativnih rezultata. Studija objavljena u časopisu Radiology pokazala je pak da je pet od 167 testiranih pacijenata bilo negativno na bolest iako su pretrage pluća pokazale da su ipak zaraženi. Kasnije su testiranja potvrdila Covid-19.

No, stručnjaci kažu kako je moguće da su ipak testovi točni, odnosno da u vrijeme testiranja ti pacijenti i nisu imali koronavirus. Osim toga, trenutačno je sezona gripe i raznih viroza, što može zavarati liječnike s obzirom na to da su rani znakovi koronavirusa slični ostalim respiratornim infekcijama.

Također postoji mogućnost da se testiranje obavljalo u vrlo ranoj fazi bolesti pa to nije bilo dovoljno za otkrivanje Covida-19. Među mogućim problemima u testiranju spominje se i mogućnost da se još ne zna otkuda je najbolje uzeti bris odnosno sa stražnjeg ili prednjeg dijela grla. Također je vrlo važno da se uzorci pravilno skladište i da se njima pravilno rukuje kao ne bi došlo do kontaminacije, a onda i do lažnih rezultata.

U svakom slučaju problem s testiranjem i testovima nemaju zemlje u kojima ima tek pokoji slučaj zaraze Covidom-19, ali u Kini je broj zaraženih velik i vlada “gužva” zbog testiranja pa ne čudi da je moguća pojava lažno negativnih ili lažno pozitivnih rezultata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:52