ŠTETAN POROK

KORONAVIRUS JE OPASNIJI ZA PUŠAČE 'To još nismo dokazali, ali evo zašto baš njih virus lakše napada'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.03.2020. u 23:36

An empty table with an ashtray in a street restaurant. Focus on the foreground., Image: 309190325, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Sergey Kohl / Panthermedia / Profimedia
Ilustracija / Sergey Kohl / Panthermedia / Profimedia

 

Pranje ruku i nepribližavanje drugim osobama na najmanje metar dobre su mjere, no za pušače važan korak u zaštiti protiv koronavirusa mogao bi biti i prestanak pušenja, ocjenjuju stručnjaci.

Pušenje je nezdravo, a na pitanje povećava li opasnost od koronavirusa povezanog s bolešću Covid-19, Michael Pfeifer, predsjednik Njemačkog društva za respiratorne bolesti, odgovara potvrdno.

Odgovor je potvrdan čak i ako u ovom trenutku ima premalo raspoloživih podataka kojima će potkrijepiti procjenu.

Primjerice, za sad nije jasno kako pušenje povećava opasnost od infekcije. No to se čini vrlo vjerojatnim jer "u pušača, općenito, veća je opasnost da se zaraze virusnim infekcijama", kaže Pfeifer.

Razlog tome je što "pušenje smanjuje prirodnu obranu dišnog sustava zbog čega ga virus lakše napada".

- To znamo iz svakodnevnog kliničkog rada - ali još nije dokazano s trenutačnim koronavirusom - kaže Pfeifer, voditelj pulmologije u Sveučilišnoj bolnici Regensburg u Njemačkoj.

Navodi da podaci iz Wuhana, kineskog grada koji je bio žarište bolesti, pokazuju da je opasnost od teže kliničke slike bolesti s upalom pluća znatno veća u pušača.

Uvijek je dobro prestati pušiti, s koronavirusom ili bez njega, no u vrijeme epidemije koronavirusa "moguće je utjecati na opasnost od oboljenja ako se prestane pušiti. Razlika uvijek postoji između aktivnog ili bivšeg pušača", zaključuje Pfeifer.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo