NOVO ISTRAŽIVANJE POKAZALO

KRONIČNO STE NEISPAVANI? OPREZ! Manjak sna može uzrokovati da mozak sam sebe počne jesti kako bi očistio izlizane stanice...

 iStock / Getty Images

Znanstvenici s politehničkog sveučilišta Marche u Italiji proučavali su mozak neispavanog miša i zaključili kako su stanice 'čistači' u mozgu puno aktivnije tijekom perioda manjka sna, objavljeno je u novoj studiji.

Glija stanice, odnosno astrociti, isisavaju i čiste smeće, odnosno druge istrošene stanice kako veze u mozgu postaju sve slabije i pucaju.

- Prvi put pokazali smo da su dijelovi sinaptičkih veza između neurona doslovno pojedene zbog nedostatka sna - kazao je voditelj istraživanja Michele Bellesi za New Scientist.

Ipak, to nije nužno loša stvar, pošto je većina zahvaćenih sinapsi bila velika i starija.

- One su kao stari namještaj i vjerojatno trebaju više pažnje i čišćenja - dodaje Bellesi.

Ono što više zabrinjava je saznanje da je aktivnost mikroglija stanica kod pacijenata koji boluju od demencije puno veća.

- Već znamo da je aktivnost mikroglija stanica razmatrana kod Alzheimera i drugih oblika neurodegeneracije - ističe Michele.

Prethodno istraživanje pokazalo je da kronična neispavanost povećava naslage na mozgu za koje se smatra da su glavni uzrok Alzheimera.

Ova studija objavljena je nakon istraživanja koje je pokazalo kako premalo sna, odnosno manje od šest sati noću, može uzrokovati srčane bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:01