NOVI DOKAZI

NAJVEĆA GREŠKA U POVIJESTI MEDICINE? Proglašen je najvećim negativcem, smatrali su da je kriv za širenje AIDS-a u Americi, a za sve je kriv tipfeler!?

 Screenshot / YouTube

Muškarca koji se desetljećima smatrao ‘nultim pacijentom’ koji je virus HIV-a donio u SAD, novo je istraživanje ‘oslobodilo krivnje’ jer se pokazalo da okrugli znak u njegovom dosjeu nije označavao broj nula, nego slovo ‘o’.

Znanstvenici su istražujući širenje AIDS-a otkrili da Gaetan Dugas, godinama smatran jednim od najvećih negativaca u povijesti medicine, uopće nije odgovoran za širenje virusa u SAD-u. Dugas je preminuo 1984. godine od posljedica bolesti, a sad se pokazalo da je cijela priča izgrađena na pogrešci u pisanju, piše Independent.

‘Dugas je jedan od najdemoniziranijih pacijenata u povijesti’, rekao je Richard McKay povjesničar koji se bavi javnim zdravstvom i jedan od voditelja istraživanja. Činjenica da se radi o prvoj osobi koja je zaražena virusom HIV-a i koja je odgovorna za zarazu još stotine drugih u Americi, temeljena je na pogrešnoj interpretaciji zapisa Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Njujorčanin Dugas postao je nulti pacijent premda nula u njegovom dosjeu uopće nije bila nula, nego slovo ‘o’ koje je u medicinskom istraživanju, u kojem je sudjelovao, označavalo osobu koja ne živi u Kaliforniji (‘Outside-of-California’).

Stručnjaci su 1982. istraživali smrtonosnu infekciju pluća koja je očito bila povezana sa seksualnim odnosima, te su obavljali razgovore s pacijentima uključenima u istraživanje. Razgovarali su s nizom ljudi pokušavajući otkriti odakle je zaraza krenula. Tako je isplivalo ime Gaetana Dugasa, a slovo u njegovom dosjeu pretvoreno je u brojku i on je tako postao nulti pacijent.

Tom uvjerenju pridonijela je i činjenica da se Dugas mogao sjetiti čak 72 muškarca s kojima je bio intiman od njih 750 čime je postao važan faktor istraživanja, a i ime mu je bilo upadljivo i pamtljivo. S godinama se njegovo ime pojavilo u nizu statistika i dijagrama, a na koncu je zapelo za oko i novinaru koji ga je učinio glavnim negativcem u svojoj knjizi ‘And the Band Played On’ u kojoj je između ostalog Dugasa proglasio odgovornim za tisuće smrti u Americi.

Znanstvenici su već dugo znali da nesretni muškarac nije bio odgovoran za izbijanje epidemije, ali nisu imali fizičkih dokaza. Nova analiza genoma virusa dokazala je da je bolest stigla na tlo SAD-a puno prije nego što je to učinio Dugas. Epidemija HIV-a u SAD-u je navodno započela u New Yorku u ranim sedamdesetima odakle se proširila na ostatak zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:19