VERTIKALNA TRANSMISIJA

Nema dokaza da se virus prenosi s trudnice na dijete

Ilustracija
 Daria Artemenko / Alamy / Alamy / Profimedia
Dosad se u svijetu razbolio vrlo mali broj novorođenčadi, ali nijedno nije zarazila majka, nego netko drugi

“Zasad nema dokaza da se koronavirus prenosi s trudnice na dijete, odnosno nije dokazana tzv. vertikalna transmisija. Virus nije potvrđen ni na jednom uzorku posteljice ili plodne vode kod zaraženih rodilja u zemljama gdje se virus pojavio već ranije”, kaže ginekolog doc. dr. Gordan Zlopaša iz Klinike za ženske bolesti i porodništvo u Petrovoj u Zagrebu i dodaje kako također nema podataka da je neko novorođenče umrlo zbog koronavirusa, što je, kažu, utješno.

Po svemu sudeći, ne postoji ili je mala mogućnost transmisije koronavirusa s majke na dijete. Naime, do sada se vrlo mali broj novorođenčadi u svijetu razbolio od Covida-19, ali nijedno nije zarazila majka nego su zaraženi na neki drugi način, većinom od neke druge zaražene osobe.

Nisu rizični

Trudnice sve češće pitaju trebaju li se samoizolirati do poroda s obzirom na to da zdravstvene vlasti u svim zemljama tu vrstu zaštite preporučuju za sve rizične skupine.

“Prema poznatim podacima, trudnice nisu rizičnija skupina za koronavirus od opće populacije za razliku od gripe, pa i nekih drugih virusnih bolesti na koje su trudnice vrlo osjetljive. To je i razlog zbog kojeg se trudnicama inače preporučuje cijepljenje protiv gripe jer dokazano pripadaju u rizičnu populaciju za tu bolest. S druge strane, kada se radi o Covidu-19, nema dokaza da su trudnice i mala djeca rizična populacija”, objašnjava doc. dr. Zlopaša.

Mjere zaštite

Drugim riječima, stručnjaci kažu da trudnice ne bi trebale biti u samoizolaciji tijekom trudnoće, ali sasvim sigurno moraju provoditi sve preporučene mjere zaštite. To znači da se moraju ponašati odgovorno i kao svi ostali, dakle trebaju izbjegavati mjesta gdje se okuplja puno ljudi, održavati osobnu higijenu, kontaktirati s drugima na udaljenosti većoj od metra i pol...

Dakako, važno je da mjere zaštite provode i zdravstvene ustanove u koje trudnice dolaze na pregled, kao i one u kojima trebaju roditi.

“Nastojimo se maksimalno prilagoditi činjenici da smo u pandemiji. Primjerice, sada su nam čekaonice u klinici poluprazne, ali ne zato što ne radimo preglede već zato što na poseban način provodimo naručivanje. Tako žene ne trebaju čekati u čekaonici ambulante za ultrazvuk već mogu biti u vanjskom prostoru i zvat će ih se na mobitel kad dođu na red. Nasreću, dosad u Petrovoj nismo imali ni jednu trudnicu kojoj je dokazan Covid-19”, kaže doc. dr. Zlopaša.

Trijaža

No, dogodi li se i to, predviđeno je rješenje, odnosno poseban prostor u kojem će se oboljela trudnica pregledati, roditi, pa čak, ako treba, i carskim rezom. Neki kažu da bi možda bilo bolje da, primjerice, u Zagrebu jedno rodilište bude isključivo na raspolaganju za trudnice s Covidom-19, ali to trenutno nije opcija, odnosno to će ovisiti o broju zaraženih trudnica.

Vrlo je važno za trudnice koje trebaju doći na pregled u zdravstvenu ustanovu da prije toga nazovu i dogovore vrijeme dolaska. Isto tako, one koje su bile u kontaktu sa zaraženim ili su putovale u inozemstvo ili imaju simptome trebaju nazvati epidemiološku službu ili ginekološku ordinaciju gdje će dobiti potrebne informacije.

“Procedura je takva da prije ulaska u zdravstvenu ustanovu sve trudnice prolaze trijažu ne bi li se utvrdilo jesu li zaražene, što određuje i mjesto gdje će biti pregledana, a sve kako se bolest ne bi širila”, zaključuje doc. dr. Gordan Zlopaša iz Klinike u Petrovoj.

Najaviti dolazak u ordinaciju

- osobna higijena

- izbjegavanje zatvorenih prostora u kojem boravi više ljudi

- kontakti trebaju biti na udaljenosti većoj od metar i pol

- prije odlaska na pregled najaviti se u ordinaciju

- na ulasku u zdravstvenu ustanovu ispunjava se epidemiološki upitnik da se isključi moguća zaraza

- oboljele trudnice rađaju u posebno određenim prostorima rodilišta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:13